Print this page

Tvrdá rána všem vegetariánům a veganům: Rostliny poznají, kdy je sníme, a bolí je to

By  zář 08, 2017

Říká se, že zvířata ve chvíli, kdy je chtějí lidé sníst, trpí. O rostlinách ale něco takového dosud neplatilo, nyní se však situace otáčí. Vědci z univerzity v Missouri zjistili, že rostliny také poznají blížící se konec, a vůbec se jim to nelíbí.

Odborníci podle serveru Independent provedli studii na rostlině druhu Arabidopsis, která je známá jako Huseníček rolní a má blízko ke kapustě nebo brokolici. Zjistili, že rostliny vycítí, když se je někdo chystá sníst.

Vědci použili zvukový záznam vibrací, které vznikají ve chvíli, kdy začne housenka pojídat listy této rostliny. Domnívali se, že by rostlina mohla vycítit nebo slyšet vibrace, což se prokázalo.

Rostlina totiž začala produkovat mírně jedovatou tekutinu, kterou vylučuje prostřednictvím svých listů, aby zabránila jejich poškození okolím, například právě již zmíněnou housenkou.

Odborníci při simulaci vibrací, které housenky způsobují, zjistili ještě jednu zajímavost. Zatímco rostliny cítí vibrace od housenky a vysílají signál k produkci jedovaté tekutiny, na přirozené vibrace reagují zcela jinak. Rozeznají tak například vítr nebo déšť od potenciálního konzumenta.

Vedoucí pracovník z univerzity v Missouri Heidi Appel tvrdí, že dosavadní výzkumy zjišťovaly, jak rostliny reagují na akustické energie, například na hudbu. "Naše práce je prvním příkladem toho, jak rostliny reagují na ekologicky relevantní vibrace," uvedl pro server.

"Zjistili jsme, že vibrace, které vznikají při krmení housenky rostlinou, vysílají signál do rostlinných buněk, které vytvoří nové obranné chemikálie. Ty poté mohou odpuzovat útoky dalších housenek," vysvětlil.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.