Print this page

15 neuvěřitelných faktů o Teslovi, které vás rozhodně překvapí

By  říj 06, 2019

Mohli bychom o Nikolu Teslovi říci mnoho věcí.

Loading...

Třeba také o jeho vynálezech:

  1. rádio
  2. indukční motor
  3. kosmické zařízení

Díky tomuto muži využíváme AC systém – tedy proud střídavého napětí v našich domácnostech. Ovšem o jeho osobnosti se nikde moc netraduje. byl velmi zajímavou osobností stejnou měrou, jako byl inteligentní.

  • Narodil se v době bouřky.

Jak se to dá vysvětlit? Prostá náhoda, božský signál nebo jednoduše štěstí. Narodil se o půlnoci 9. července a 10. července, když byl malý Tesla skoro na světě, udeřil na zem silný blesk. Porodní asistentka tento jev označila za špatné znamení a prohlásila, že dítě bude dítětem temnoty. Matčina slova však zněla jinak: „Bude dítětem světla.“

  • Tesla prohlašoval, že nikdy nespí déle než 2 hodiny.

Pro všechny ty, kteří potřebují 8 hodin spánku k tomu, aby fungovali správně, máme novinku: Nikola Tesla prohlašoval, že mu stačí 2 hodiny spánku. To znamená, že denně využil 22 hodin aktivně. Otázkou však je, zda tomu je opravdu tak a zda je to reálné.

  • Nikola Tesla pil whisky každý den.

Na zdraví a dlouhý život! Dalším zajímavým faktem o Teslovi je to, že pil denně whisky. Z jakého důvodu? Věřil, že díky pití whisky zůstane naživu až do 150 let. Nepřemýšlel nad whisky jako nad alkoholickým nápojem, ale jako nad tonikem pro dlouhý život a zdraví. V první světové válce přišel zákaz, tehdy se pití whisky vzdal. Později se vzdal také dalších nápojů s výjimkou mléka a vody.

  • Tesla se nikdy neoženil a nezamiloval i přesto, že ho milovalo spousta žen.

Říká se, že za každým úspěchem muže stojí žena. Nikola Tesla je však v tomto ohledu výjimkou. Nikdy se neoženil a neměl žádnou vážnou známost. Věřil totiž, že manželství a obecně partnerský vztah mohou omezit schopnost vědecky myslet.

  • Nikola Tesla věřil, že ženy se stanou lepšími než muži v budoucím společenském postavení.

Vedle toho, že byl Tesla vědec, elektrický inženýr, strojní inženýr, fyzik a futurista, měl také pověst feministy. Byl přesvědčen, že ženy staví společnost a že se brzy ženy stanou možná i nadřazeným gender typem. „Boj žen za rovností pohlaví skončil. Teď však směřuje opět k nadřazenosti – ovšem nahoře bude žena.“

  • Měl schopnost vidět ve trojrozměrnosti.

Tesla měl vyvinutou fotografickou paměť. Vedle této schopnosti však byla také další velmi specifická schopnost – představivost v trojrozměrnosti.

  • Trpěl těžkým OCD.

A jak to bylo s psychikou Nikoly Tesly? Bohužel trpěl obsedantně-kompulzivní poruchou. A ačkoliv je tato porucha velmi nepříjemnou pro člověka, Tesla ji svou vášní pro práci naprosto zastínil. Jeho odhodlání k práci bylo a je inspirací.

  • Rádio vynalezl 1892 a hračku na dálkové ovládání (loď) v roce 1898.

Díky Teslovi se dnes můžeme těšit z hudby prostřednictvím našich rádií a nemusíme si užívat poslech hudby pouze živě na koncertech a jiných hudebních událostech. 1898 dokonce vynalezl rádiem řízenou hračku – loď na dálkové ovládání.

  • Navrhl také myšlenku střídavého proudu, ale nikdy nebyl za tento vynález nějak vyznamenán. Návrh Edisona, který přišel v těch dnech se stejnosměrných proudem, byl více populárním.

Historikové tento boj nazývají jako „válku proudů“. Nikola Tesla a Thomas Edison přišli s teoriemi střídavého a stejnosměrného proudu. Lidé si však vybrali Edisonův stejnosměrný proud.

  • Tesla předpověděl internet.

Řekl: „Noviny si jednou lidé vytisknou bezdrátově doma.“ Co tím měl na mysli? Stačí si to přečíst ještě jednou – myšlenka naprosto odpovídá ideji internetu, jeho konceptu. Máme noviny doma bezdrátově k dispozici.

  • V roce 1899 Nikola Tesla přenesl 100 miliónů voltů vysokofrekvenční energie bezdrátově a rozzářil tak 200 žárovek!

Tesla se ujal toho roku experimentu, který dokázal vyslat elektřinu bez použití drátů a kabelů. Tesla ve svém experimentu vyslal asi 100 miliónů voltů do vzdálenosti 26 mil a rozzářil tak 200 žárovek. A co víc? Běžel také elektrický motor! Po pokusu bylo uvedeno, že došlo pouze k 5% ztrátě přenášené energie.

  • Nikola Tesla chtěl své vynálezy aplikovat také na vzdělávání.

V roce 1912 přišel s nápadem, že by se školní místnosti měly rozvibrovat, byly by tedy do určité míry elektromagnetem. A tyto vibrace by měly působit na zdraví studentů, a to především kvůli procesu učení a aktivního zatěžování mozkových buněk.

  • Tesla krmil holuby a ošetřoval ty, kteří byli zranění.

Byl to jeho zvláštní zvyk – pečoval o holuby. Kdysi je krmil každý den v parku, zraněné si přinesl do svého pokoje a hladil je, aby se brzy uzdravili. Dokázal utratit 2000 dollarů, aby opravil zlomená křídla nebo nohy holubů.

  • Nikola Tesla byl obhájcem sterilizace těch, kteří jsou trestanci, duševně nemocní.

Věřil, že do roku 2100 budou na světě pouze ti, kteří budou žádoucími rodiči – tedy zdravými a hlavně připravenými na potomky. Důrazně tedy doporučoval, aby byli nemocní sterilizovaní.

  • V Sillicon Valley je socha Nikoly Tesly, která vyzařuje bezplatné Wi-Fi.

Socha tam stojí od roku 2013 a je vybavena bezplatnou Wi-Fi sítí. Také je opatřena časovou kapslí, kterou bude možné otevřít v roce 2043. To je jen malý projev úcty ke člověku, který věřil v efektivitu bezdrátových možností ve světě.

Loading...

Zdroj: 1

loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.