Print this page

Neuvěřitelné, co dokázal vytvořit od roku 1975-1980 aktivista Adam Purple

By  říj 08, 2015

Kdo byl Adam Purple a proč postavil rajskou zahradu?

Vše začalo v roce 1975, kdy se Adam, umělec a sociální aktivista, podíval z okna svého domu v Lower East Side v New Yorku a uviděl 2 děti, které si hrály v hromadě sutin. Vybavily se mu jeho vlastní vzpomínky z dětství, které trávil bosý na venkovských pastvinách a lesích v Missouri.

A přál si, aby i tyto děti mohly zažít něco podobného. Aby mohly bosky utíkat a chodit po zemi v prostředí, kde se nemusí bát, že se zraní. Navíc prostředí sutin není zrovna příjemné pro dětské hrátky.

Během období 5ti let Adam dokázal postavit zahradu Eden, která měla všechna ta dětská srdce rozehřát a dodat jim tak příjemný prostor ke hře a skotačení. V blízké lokalitě navíc byly strženy staré stavby, a tak se původně 15 tisíc čtverečních stop velká zahrada mohla ještě dále rozrůstat.

Adam Purple nebyl jen iniciátorem, sám se fyzicky na stavbě zahrady podílel, vozil cihly a jiné stavební materiály na místo zahrady.

Rajská zahrada tedy po jejím vzniku nebyla jen útočištěm komunity a všech, kteří zde chtěli trávit svůj čas, ale také zde rostla zelenina - kukuřice, rajčata, okurky - a také ovoce (třeba jahody).

Faktem bohužel je, že tato zahrada Eden není oficiálně uznána městem New York. Ostatní parky ve městě byly vždy označeny jako oficiální. Garden of Eden však je stále označovaná za prázdný prostor. A i přes prosby celé komunity, aby byla zahrada uznána, byla nakonec bohužel srovnaná se zemí, a to 8. ledna 1986 za pouhých 75 minut (5 let práce). 

Více o celém příběhu zahrady Eden se dozvíte v následujícím videu:

Adam Purple and The Garden of Eden from Harvey Wang on Vimeo.

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.