Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Meteorologové varují: Na Česko se žene mráz ze Sibiře, teploty spadnou až o 20 stupňů

By  pro 31, 2016

Česko zasype sníh a teploty razantně klesnou, předpovídají meteorologové pro první dny nového roku. Počasí v Evropě totiž bude ovlivňovat chladný vzduch ze Sibiře, uvádí server německého týdeníku Focus. Nejchladněji by mělo být v týdnu od 9. ledna, kdy by se i přes den mohly teploty pohybovat pouze kolem -10 stupňů Celsia.

Na přelomu roku bude převládat inverzní charakter počasí s ranními teplotami mezi -1 a -6 stupni. Přes den se dočkáme hodnot mezi -2 a 4 stupni.

Výrazně ochlazovat se začne hned po Novém roce, tvrdí meteorologové. „Podle výhledu počasí se od 3. ledna začne postupně ochlazovat. Do střední Evropy začne proudit studený vzduch od severovýchodu až východu a zároveň začne přibývat srážek, které budou i v nížinách sněhové,” popsala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Denní srážkové úhrny by se na horách měly pohybovat až kolem 10 centimetrů, v nižších polohách kolem pěti centimetrů.

Ráno by již měly teploty klesat k -8 stupňům Celsia, přes den by se měly pohybovat od -3 do +1 stupně.

„Další výrazný pokles teplot nás podle posledních výsledků modelů čeká od 9. ledna. Oblačnosti i srážek bude ubývat, ale teplota půjde strmě dolů, přičemž jedna z možných variant dává v ranních minimech teploty i v nížinách pod -15 stupňů, v odpoledních maximech teploty kolem -10 stupňů,” uvedla Honsová s tím, že úspěšnost předpovědi se pohybuje kolem 70 procent. Vývoj bude pochopitelně dále upřesňován.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.