Print this page

ČNB v tichosti rozpouští zlatý poklad

By  úno 10, 2017

Český zlatý poklad, který se vytvořil po vzniku naší státnosti i s pomocí národní sbírky a je od počátku jejím symbolem, se nenápadně a v tichosti rozpouští. Česká národní banka (ČNB) zlaté rezervy rozprodává na mince, které si kupují soukromí investoři.

Pokud to půjde tímto tempem, budou za dvacet let sejfy prázdné. Už teď zlatý poklad při přepočtu na jednoho Čecha nevydá ani na prstýnek. Přitom mnohé mocnosti zlato spíše nakupují.

Právo konfrontovalo ČNB otázkou, zda se podle ní finanční svět natolik proměnil, že je zlato pro náš stát bezcenné, a proto se rozprodává.

Proč se ale zlatá rezerva rok co rok snižuje, když jiné centrální banky zlato drží nebo nakupují? „Chování jiných centrálních bank nám nepřísluší komentovat. Skladbu aktiv ČNB, a tedy i držení zlata, přizpůsobuje ČNB svým potřebám. V nedávné minulosti se proto zlato nenakupovalo, neprodávalo, pouze se používalo na výrobu zlatých mincí,“ dodala Všetíčková.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.