Print this page

Panika na Finanční správě. 190 tisíc živnostníků se nehlásí do EET

By  úno 11, 2017

Ano. Dvě. Téměř dvě stě tisíc živnostníků se zatím neregistrovalo do systému EET. Do 1. března zbývá 12 pracovních dní. To Babišovi úředníci těžko stihnou.

„Co budeme dělat?“ říkají si pravděpodobně vysocí úředníci Finanční správy a ministerstva financí. V realitu se totiž proměňuje pravděpodobný bojkot EET, o kterém FORUM 24 přineslo informaci už před jedenácti dny. Andrej Babiš začíná mít velký problém. Asi nečekal, že se mu na jeho šikanózní EET podnikatelé jednoduše vykašlou. Do EET se nepřihlásilo stále ještě 190 000 živnostníků. Přitom ke konci ledna zbývalo registrovat 200 000 podnikatelů z celkového počtu 250 000 živnostníků, kteří spadají do druhé vlny od EET a musejí podle zákona evidovat tržby elektronicky od 1. března. Za uplynulých deset dní deset tisíc odbavených živnostníků, za nadcházejích 12 dní 190 000? No, nevím.

Informaci o počtu (ne)registrovaných živnostníků přinesl na konci tohoto týdne internetový portál Finanční správy. Aby úředníci stihli všechny zbývající živnostníky zaregistrovat do konce února, museli by denně odbavit 16 000 (!) žádostí. Nemožný úkol. Finanční správa alespoň rozšířila úřední hodiny na „finančácích“. „Finanční správa nabízí podnikatelům možnost vyzvednout si autentizační údaje na územních pracovištích FÚ v rozšířených úředních hodinách, a to v termínu od 13. do 28. února 2017, vždy pondělí až čtvrtek od 8 do 17 hodin, v pátek od 8 do 15 hodin,“ stojí na webu etrzby.cz. Ve sdělení se však nepíše, kdo zaplatí přesčasy úředníků, kteří odnášejí Babišův hekticky připravený zákon o EET. Samozřejmě, přesčasy zaplatí daňoví poplatníci.

Stále aktuálnější je tak otázka, jak bude Finanční správa postupovat, jestliže se do systému skutečně nepřihlásí například 100 000, 120 000 živnostníků. Rozdá sto tisíc pokut? To si asi netroufne, že. V říjnu jsou přece volby a ministr financí by chtěl být premiérem. A když těch 100 000 pokut Babišovi úředníci nerozdají, co tomuto stavu řeknou ti živnostníci, kteří se do EET připojili? Odpojí se? A co s nimi? Dost otazníků, se kterými Andrej Babiš zřejmě nepočítal.

A to jde zatím o jakousi nekoordinovanou záležitost. Ještě se neobjevil nikdo, kdo by oficiálně vyhlásil: Ano, bojkotujme EET. Jestli se objeví, bude to zajímavé.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.