Print this page

Prahou a širým okolím zněly sirény, lidé v panice volali policii a báli se jaderného úderu, radiačního poplachu a protržené vltavské kaskády. K čemu došlo?

By  úno 24, 2017

Co se stalo dnes (ve čtvrtek, 23. února) okolo 10. hodiny dopoledne v Praze a jestli o tom něco nevíme. K čemu došlo? Několik minut před 10. hodinou dopoledne se rozezněly celou Prahou a také Středními Čechami sirény civilní obrany.

Lidé na ulicích okamžitě vrhali své pohledy na hodinky, jestli není pravé poledne, kdy obvykle probíhají zkoušky sirén, ale lidem bylo jasné, že je lehce před desátou hodinou. Mnozí z nich utíkali směrem do nejbližších obchodů, aby se instinktivně schovali před blíže neurčeným nebezpečím.

Paní Magda nám napsala, že se zoufale snaží dovolat manželovi, který pracuje na Slapské přehradě, že jí nezvedá telefon, tak jestli nedošlo k útoku na Vltavskou kaskádu. Pan Josef se pro změnu ptal, jestli nejde o radiační poplach v souvislosti s oblakem radioaktivního jódu 131, který se nyní pohybuje nad Evropou a jestli nedošlo ke zhoršení radiační situace, dozimetr prý nemá a ani nikdo jiný v jeho okolí. Pan Jiří se pro změnu ptal, jestli někde neunikl čpavek z chemičky v Lovosicích. Paní Iveta napsala rozčílený email, že jí nikdo nedokázal na sirény odpovědět ani na městském úřadě v Praze 6. Zmatek nad zmatek. A kdo za něj může?

Celého incidentu si všimla i mainstreamová média, ale ukázalo se, že spuštění sirén civilní obrany bez jakéhokoliv upozornění obyvatelstva mají na svědomí hasiči hl. m. Prahy, kteří spuštěním sirén na 140 sekund uctili památku svého kolegy, který zahynul při zásahu během požáru ve Zvoli minulý týden [1]. Podle předpisů prý mezi kompetence generálního ředitele pražských hasičů patří i spuštění sirén pro pietní účely a v takovém případě se veřejnosti nic dopředu neoznamuje. Naše redakce pro tohle nemá slov. V době, kdy v celé Evropě jsou miliony migrantů, z nichž mnozí z nich jsou kombatanti Islámského státu, kteří jsou připraveni útočit proti civilním cílům, v době, kdy na hranicích s Ruskou federací v Pobaltí stojí stovky tanků NATO (převážně německého Bundeswehru) a ve chvíli, kdy nad Evropou se valí radioaktivní mračno jódu 131, kterého se prý nikdo nemá bát, tak v takovém okamžiku je spuštění sirén na území hlavního města Prahy a ve Středních Čechách naprostá ukázka diletantství.

Proč generální ředitelství hasičů nedalo prostě občanům dopředu o tomto spuštění sirén vědět? V televizi jako je NOVA by určitě dopředu tuto informaci uveřejnili a ještě by k ní natočili reportáž, protože stejně jejich Televizní Noviny nemají žádný obsah a potřebují ho vyplnit vším možným. Nedovedu si představit, že by třeba v USA v dnešní době si mohli hasiči ve Washingtonu D.C. spustit sirény a nedat o tom vědět veřejnosti. Tohle prostě jenom ukazuje na to, že civilní obrana v dnešní době v České republice je v troskách. Jak budou reagovat lidé v Praze, až se opět rozezní sirény, ale bude to kvůli ohrožení obyvatelstva? Lidé si řeknou, že nikdo nic nehlásil předem, takže to asi zase hasiči někoho uctívají. Když naše redakce, na základě informací západních médií a monitorovacích stanic po celé Evropě přinese zásadní informaci, že nad Evropou se pohybuje radioaktivní mrak a vyzveme občany k tomu, aby se preventivně předzásobili tabletami jódu a zvážili nákup dozimetru, tak jsme obviněni, že šíříme paniku. Když ale hasiči v Praze spustí bez jakéhokoliv oznámení sirény civilní obrany pro jakési pietní účely, tak je všechno v pořádku? Proboha, kde to jsme?

Dalším problém je pochopitelně i to, že hlavně mladší lidé netuší, jak zní siréna při leteckém útoku, jak zní při radiační hrozbě, jak zní v případě chemické havárie, protože dnes to nikdo děti a mládež ve školách neučí. Dnes mají školy v ČR jiné starosti, např. jak děti naučit nosit burky, turbany, jak kreslit mešity [2], jak psát arabsky [3] a nějaká civilní obrana nikoho nezajímá. Dnes se v České republice používají dva druhy sirén, elektrické rotační a elektronické sirény. Moderní elektronické sirény mají hlasový modul, který obyvatelstvu nahraným hlasovým záznamem oznámí, jaký typ ohrožení nastal. Daleko větší problém je s elektrickými rotačními sirénami, které jsou nejrozšířenější v republice a jsou také nejspolehlivější (odolávají EMP útoku, na rozdíl od elektronických sirén, které nemají ochranu proti elektromagnetickému pulzu, byl o tom před několika lety zajímavý pořad na ruské televizi).

Rotační sirény v ČR nemají charakteristickou linku signálu, i když obsluha může signalizaci ovládat ručně, a to pravidelným vypínáním a zapínáním tak, aby byl vytvářen charakteristický vzorek. Letecký poplach v USA má klasický vzorec 5 sekund siréna a 3 sekundy pokles. Termonukleární poplach (útok balistickými raketami) má 15 sekund sirénu a 3 sekundy pokles. Chemický poplach má 3 sekundy sirénu a 1 sekundu pokles. V České republice toto typové zvukové rozlišování hrozby není, upozorňuje se pouze na „nebezpečí“ bez konkrétní specifikace, s výjimkou požární signalizace pro hasičské sbory, více informací zde. Toto samo o sobě v dnešní době není dostatečnou signalizací, protože když někde hoří, lidé musí přijmout jiná opatření, než když letí balistické rakety, nebo když hrozí chemický útok. Pokud půjde o chemický útok, lidé musí běžet k vodě a namočit si nejlépe bavlněné tričko do vody a obvázat si s ním obličej. Při protržení přehrady naopak člověk musí utíkat co nejdále od vody a vylézt co nejvýše, na strom, do nejvyššího patra domu atd.

Při leteckém poplachu přesně obráceně, zalézt co nejhlouběji, do sklepů domů apod. V otevřené krajině, pokud hrozí přívalové vlna, co nejrychleji utíkat na vyvýšené místo. Při termonukleárním útoku naopak neutíkat a zalehnout na zem, nejlépe do terénní nerovnosti, která je velmi důležitá. Během termonukleární exploze během první sekundy dojde k emisi paprsků X (rentgenové záření), které udělí člověku v závislosti na vzdálenosti od epicentra takovou dávku radiace, že další starosti o přidružené efekty výbuchu už ani mít nemusí (tepelná vlna, první rázová vlna, zpětná rázová vlna, radiační spad). Rozlišování typů poplachů v závislosti na akustickém vzorku je velmi důležitý faktor pro ochranu obyvatelstva a bylo by dobré, kdyby alternativní politické strany si toto zanesly do svých programů, aby ve školách se děti učily rozeznávat typy sirén, kdy hrozí raketový útok termonukleárními zbraněmi, kdy hrozí chemický útok, kdy hrozí bombardování nebo záplava. Jenže to by musel někdo nejprve vypracovat metodiku.

Není možné tolerovat takovéto frivolní spouštění sirén, když dnešní Evropa je prostoupena islámským terorismem na straně jedné a hrozbou nukleární výměny s Ruskou federací na straně druhé. Občané se musí spolehnout, že když zazní sirény, tak to má svůj opodstatněný důvod. Stejně tak je třeba se zamyslet nad zkouškami sirén každý měsíc. V USA se testují sirény v mnoha státech jen 1x za 2 roky a pravidelné měsíční testy probíhají jen v televizi pomocí tzv. monoskopu, a to z důvodu toho, aby mezi obyvatelstvem na zvuk sirén nevznikla imunita. Pokud v USA někde hoří, žádné sirény se kvůli tomu nepouští, normálně si hasičské sbory zavolají telefonem mezi sebou, že je výjezd. Bizarní úkaz houkání v ČR každý měsíc je podivný i pro turisty v ČR, kteří tomu nerozumí a nechápou, proč sirény zní tak často. V českém obyvatelstvu se tím vyváří imunita k tomuto signálu, protože až opravdu bude zle a sirény budou varovat, že se něco opravdu děje, lidé to budou ignorovat.

Kolik lidí bude mít čas sledovat veřejnoprávní televizi a rozhlas, pokud nastane letecký nebo raketový útok? K čemu jsou elektronické sirény, které vyzývají ke sledování televize pro další informace, když je člověk někde venku, třeba na poli? To jako člověk poběží k televizi? Tohle je natolik absurdní systém obrany obyvatelstva, až mám pocit, že je to záměr, aby Čechů v případě úderu zahynulo co nejvíce. Žádná armáda už v ČR není, to málo, co zbylo ze čtvrt milionové armády ČSLA, tomu dnes velí Bundeswehr na základě dopisu podepsaného hercem, t.č. ve své životní roli ministra obrany, a hasiči si jen tak pouští sirény po celé Praze a okolí, aby to měl jejich kámoš na poslední cestě tzv. se vším všudy. Já nemám slov, při pohledu do české kotliny mám pocity, které se tak těžko popisují, kudla v kapse tancuje a opravdu vidím, že pokud někdo v budoucnu bude chtít v ČR udělat pořádek a vrátit vládu české země do rukou lidu, tak ten to bude mít opravdu, ale opravdu těžké.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.