Print this page

NATO použilo při tzv. humanitárním bombardování pumy s ochuzeným uranem. Srbsko chystá žalobu

By  kvě 16, 2017

Srbská akademie věd a umění vytvořila zvláštní právní skupinu, která má připravit žalobu na NATO. Důvodem žaloby je to, že NATO při bombardování Srbska použilo bomby s ochuzeným uranem.

Veřejnost se o tomto skandálu dozvěděla na začátku roku 2001. Tehdy o podrobné prošetření souvislosti mezi úmrtím vojáků a použitím ochuzeného uranu požádala Itálie. Ukázalo se, že sedm ze šedesáti tisíc italských vojáků, kteří sloužili na Balkánu, zemřelo na leukémii.

V loňském roce bývalý italský letec a předseda sdružení Osservatorio Militare Domenico Leggiero zveřejnil zprávu, ve které se hovoří o smrti více než tří set italských vojáků, k níž došlo následkem vystavení působení ochuzeného uranu během misí v Bosně, Kosovu, Afghánistánu a Iráku.

Spojené státy při vojenské kampani v Jugoslávii roku 1999 použily kole 31 000 střel s ochuzeným uranem.

Skupina ustanovená Srbskou akademií věd a umění se skládá z šestadvaceti právníků a odborníků z několika oborů, kteří pocházejí ze Srbska, Německa, Francie, Itálie, Ruska, Číny, Velké Británie a Turecka.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.