Print this page

Kousek od Prahy se staví jeden z největších bunkrů na světě. Před čím má chránit?

By  srp 28, 2017

Pryč jsou časy, kdy protiatomové bunkry znamenaly nudnou šedou, zdi z plechu a roční zásoby konzerv.

Nestabilní politická situace, agrese ozývající se ze všech stran a nárůst hrozby jaderné války přivádí mnoho lidí k myšlence vybudování vhodného úkrytu pro soudný den. A nejbohatší lidé planety se v malých komůrkách tísnit nebudou.

Řada společností po celém světě hlásí zvýšenou poptávku po moderních krytech, které chrání před jakýmkoli rizikem, ať už jde o globální pandemii, asteroid nebo třetí světovou válku. "Bunkry našich dědečků a otců nebyly příliš pohodlné," říká Robert Vicino ze společnosti Vivos, která provozuje ty nejluxusnější kryty po celém světě.

Mnoho členů světové elity, včetně vysokých manažerů, sportovních hvězd a představenstva velkých firem se rozhodlo pořídit si pro sebe a rodinu tajné útočiště. Třeba o Billu Gatesovi se říká, že jeden takový bunkr má schovaný ve všech svých nemovitostech. Gary Lynch z Rising S Company v Texasu říká, že prodej takových bunkrů vzrostl v roce 2016 o neuvěřitelných 700 procent oproti roku 2015 a že celkově v USA vzrostla poptávka o 300 procent od posledních prezidentských voleb.

Na výběr máte mezi osamoceným krytem, nebo si můžete pořídit místo v protiatomové komunitě, která je momentálně na vzestupu. Zvenčí vypadají jako vojenský areál, ale zevnitř jsou do posledního detailu navržena architekty podle posledních trendů moderního bydlení.

Vývojáři pracují většinou s opuštěnými vojenskými stavbami, která nebyla nikdy dokončena, nebo jsou nyní opuštěná. Opevněné konstrukce jsou navrženy tak, aby odolaly jadernému útoku, mají generátory elektřiny i vlastní systémy filtrace vody a vzduchu. Kromě zásob jídla alespoň na rok jsou vybaveny hydroponickými zahradami, nechybí ani bazén, lázně a tropická zahrada s umělým osvětlením pro rel

¨

Jeden z největších soukromích bunkrů na světě se nachází kousek od Prahy. Projekt s názvem The Oppidium je přestavbou bývalého objektu, jehož stavba započala už v roce 1984 jako tajný vojenský komplex Sovětského svazu a Československa.

Zájemce bude muset zaplatit 7 miliard korun, ale získá prostory pro přežití až 50 osob na několik let. Součástí areálu jsou zdravotnické zázemí, prostory pro pracovní schůzky, sportování a relaxaci, zásobárny potravin i velká vinotéka. Samozřejmostí jsou vlastní zdroje energie a čistička vody, chybět nebudou ani zahrady a farmy, kde si zeleninu vypěstujete pomocí hydroponie, a chov zvířat.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.