Print this page

Znamení supervelmoci: Rusko buduje impozantní flotilu nadzvukových strategických bombardérů

By  lis 15, 2017

Rusko v příštích letech upevní svoji pozici supervelmoci: dostane více než šedesát moderních nadzvukových strategických bombardérů Tu-160M2. První zkušební stroj má vzlétnout už v únoru následujícího roku.

Ruské dálkové letectvo nyní disponuje jen šestnácti strategickými nosiči raket Tupolev Tu-160, přezdívanými „bílá labuť“. Je to méně než polovina počtu, jakým disponoval Sovětský svaz, který tyto unikátní bombardéry zavedl do výzbroje v posledním desetiletí své existence.

Král všech bombardérů

Čtyřmotorový nadzvukový Tu-160 nemá ve světě rovného: je mnohem větší a rychlejší než strategické chlouby amerického letectva – podzvukový stealth bombardér B-2 Spirit a nadzvukový B-1B Lancer.

Americký „duch“ byl sice od počátku vyvíjen s prvořadým cílem minimalizace radarové odrazné plochy, ale i ruský stroj je navržen – byť v menší míře – s ohledem na tyto požadavky. Spojené státy navíc z finančních důvodů zařadily do výzbroje pouze 21 bombardérů B-2 (z nichž jeden byl zničen při havárii).

Sovětský stroj nabízí mimořádnou, dosud nepokořenou kombinaci vysokých hodnot u klíčových charakteristik: rychlosti, doletu, nosnosti a dostupu. Díky měnitelné geometrii křídla je navíc velmi flexibilní, byť „optimalizace“ provozu technicky značně komplikovaného letadla byla velmi náročná.

Bojovou hodnotu „bílých labutí“ Američané už na sklonku studené války přesně zanalyzovali – právě proto na počátku 90. let minulého století vehementně prosazovali a dokonce z vlastních zdrojů platili likvidaci těchto letadel na území bývalého Sovětského svazu.

Bílá labuť zachráněna

Proces destrukce tohoto unikátního komponentu ruského strategického letectva se ale Západu nepodařilo dokončit a zejména po nástupu Vladimira Putina začal program Tu-160 znovu ožívat. V polovině tohoto desetiletí bylo rozhodnuto o obnově výroby „bílých labutí“ v modernizovaném standardu Tu-160M2 a také o modernizaci „přeživších“ strojů do této úrovně.

Hlubokou modernizací má projít všech šestnáct stávajících letadel a následovat bude výroba minimálně padesáti nových. Celkem Rusko získá úctyhodnou flotilu nejméně 66 těchto bezkonkurenčních letadel, která budou sloužit přinejmenším po dobu dalších čtyřiceti let.

První zkušební letoun v rámci modernizačního programu je už podle dostupných informací prakticky dokončen a z kazaňského továrního letiště má vzlétnout v únoru příštího roku. Bude se jednat o stroj sériového čísla 0804.

Po započetí modernizace existujících letadel naběhne sériová výroba nových – podle současných předpokladů se tak má stát v roce 2023.

Nové vybavení, nové zbraně

A čím se budou letouny Tu-160M2 odlišovat od původních „bílých labutí“? Prakticky veškerým vybavením, počínaje výkonnějšími, úspornějšími a spolehlivějšími pohonnými jednotkami NK-32 druhé série, přes nový navigačně-střelecký komplex, moderní prostředky radioelektronického boje a komunikace, nový kokpit až po nové zbraně.

Ty mají v první fázi tvořit strategické řízené střely s plochou dráhou letu řady Ch-55/555, dále moderní a v Sýrii odzkoušené zbraně stejné kategorie Ch-101/102, v budoucnu nová střela známá prozatím jako Ch-SD a především vyvíjená hypersonická strategická řízená střela s plochou dráhou letu.

„Bílá labuť“ unese ve vnitřních pumovnicích až 45 tun výzbroje – mimo jiné až dvanáct strategických střel s plochou dráhou letu na dvou šestinásobných rotačních závěsnících (B-2 unese necelou polovinu uvedené hmotnosti, B-1B a B-52 okolo 30 tun).

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.