Print this page

Takto dopadne každý pokus o ochlazení planety aerosoly. Vědci přinášejí varování

By  lis 16, 2017

Snaha ochlazovat planetu pomocí syntetických analogů vulkanických emisí povede k častějším tropickým bouřím a jiným katastrofickým následkům, tvrdí vědci ve studii zveřejněné v časopise Nature Communications.

„Výsledky našich výpočtů ukazují, že „sluneční“ geoinženýrství v lokálním nebo globálním měřítku je velmi riskantní strategií pro boj s globálním oteplováním - v některých oblastech to povede k požadovaným účinkům, zatímco jinde vyvolá katastrofu. Je nutné, aby zákonodárci začali brát vážně tento problém a zavedli příslušná omezení takových praktik,“ uvedl Anthony Jones z University of Exeter ve Spojeném království.

Předpokládá se, že aerosoly - mikroskopické kapičky kapalin a pevných látek - částečně odrazí sluneční světlo a přispějí ke kondenzaci vlhkosti v oblacích, což výrazně „ochladí“ naší planetu. Vědci se domnívají, většina aerosolů je tvořena dvěma procesy - sopečnými výbuchy a reakcí mezi párami amoniaku a kyseliny sírové v nižších vrstvách atmosféry.

Jak je vidět z posledního výzkumu klimatu, prudký nárůst koncentrace aerosolů v atmosféře v průběhu posledních 10-15 let je jedním z důvodů, proč je globální oteplování poněkud zmírnilo po roce 2000.Z tohoto důvodu mnoho vědců nyní vážně přemýšlá o tom, jak začít uměle rozšířit do atmosféry Země aerosoly k zpomalení oteplování.

V posledních letech ale vědci začali o tom pochybovat - výpočty ukazují, že sopečné aerosoly mohou nejen ochlazovat planetu, ale také urychlit tání ledovců a vyvolat další škodlivé vedlejší účinky, které mohou způsobit více škody než užitku. Jones a jeho kolegové se snažili posoudit jejich sílu pomocí počítačových modelů horní atmosféry Země.

Jak ukázaly tyto výpočty, „očkování“ stratosféry mnoha aerosoly védou k velmi rozdílným dopadům na severní a jižní polokouli. Například frekvence hurikánů a silných vichrů v severních tropech, se podle klimatologů, výrazně snížila přibližně o 20 až 25%, zatímco na jihu k nim dochází o 50-75% častěji, při doplnění do atmosféřy podobného množství částic.

Obě možnosti mají negativní důsledky. V prvním případě snížení intenzity bouří a vichrů povede ke zvýšenému suchu v pouštních oblastech Afriky a Asie, a posílení tajfunů a tropických bouří v Tichém a Indickém oceánu učiní život obyvatel ostrovů a pobřeží Asie, Austrálie a Afriky ještě složitější, než je tomu dnes. Jinými slovy, jakýkoli jednostranný pokus o chlazení obyvatele země jedné ze zemí jižní a severní polokouli povede k negativním dopadům na obyvatele druhé poloviny planety.

Síla těchto efektů, jak je uvedeno vědci, bude taková, že i pokus o udržení teploty na růstu 1,5 stupně Celsia, bez jeho snížení, povede k negativním důsledkům. To vše, jak upozorňuje Jones a jeho kolegové, musí vést vědce a politiky vůči takovým projektům a iniciativám k nejvyšší opatrností.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.