Print this page

Švýcarsko udělalo první krok směrem k uzavření svých hranic

By  led 18, 2018

Švýcarsko udělalo první krok k přerušení vazeb s Evropskou unií, když vláda dovolila proponentům kampaně za zastavení migrace, aby usilovali o veřejnou podporu pro referendum. (Foto Corumipe / YouTube)

Země není členem EU, ale v rámci přístupu na jednotný trh má otevřené hranice. Národovecká Švýcarská lidová strana (SVP) nyní usiluje v tomto směru o referendum.

SVP nyní může začít sbírat podpisy pro svou iniciativu na “zmírnění migrace”, a pokud se jí podaří získat více než 100 tisíc podpisů, referendum se může konat.

Pokud pak lidé v referendu rozhodnou pro změnu, švýcarská Federální rada bude mít rok na vyjednávání ukončení svobodného pohybu s Bruselem, a změnu dvojstranné dohody s EU.

Očekává se, že v případné odvetě EU Švýcarsko odstaví od jednotného trhu, což bude přímý následek obnovení hraničních kontrol.

Počet obyvatel Švýcarska je okolo 8,3 milionů, kdy asi jedna čtvrtina jsou cizinci, a SVP se dlouhodobě snaží migraci snížit na nulu.

Podle le News populace Švýcarska vzrostla od roku 2000 o 16 procent, ze 7,2 milionu na současných 8,3 milionů a větší část tohoto množství se připisuje na vrub cizinecké populaci, která narostla z 1,4 milionů na 2 miliony.

Nejvíce cizinců do Švýcarska přichází z EU a zemí Evropy. V současnosti ve Švýcarsku žije 1,36 milionů Evropanů. Zbytek tvoří cizinci neevropského původu.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.