Print this page

Něco zvláštního se děje. Zemské magnetické pole v určitých lokalitách záhadně slábne a sráží i satelity a kosmické koráby

By  čen 01, 2020

Zemské magnetické pole, které chrání život naší planety blokováním většiny škodlivých složek slunečního záření, v určitých oblastech záhadně slábne. (Foto: P Air force)

Loading...

Během dvou století magnetické pole ztratilo 10% své síly, což vedlo některé spekulanty k domněnce, že se už asi rozběhlo několik století trvající přepólování planety. Navíc vědci identifikovali ohromný, lokalizovaný region oslabení pole táhnoucí se od Afriky po Jižní Ameriku spolu s druhým centrem minimální intenzity jihozápadně od Afriky, kdy obě tato centra umožňují nabitým částicím z kosmu pronikat do nižších výšek atmosféry, které ničí satelity prolétající na nízkých orbitech Země, uvádí Sky.

V této oblasti známé jako Jiho-atlantická anomálie v posledních 50 letech síla pole rychle slábne spolu s tím, jak tato oblast sama narůstá a posouvá se směrem na západ.

V posledních pěti letech se vyvinulo i druhé centrum minimální intenzity jihozápadně od Afriky, což jak výzkumníci věří, ukazuje, že tato anomálie by se mohla rozštěpit do dvou oddělených buněk. – Sky

Podle vědců ze Swarm Data Innovation a Science Cluster (DISC) v Evropské kosmické agentuře (ESA) měření ze ‚satelitního roje‘ přineslo neuvěřitelná osvětlení té druhé anomálie.

Výzkumníky z ESA ve skutečnosti anomálie mátla, neboť ta soustava satelitů v Roji se občas „zatemnila“, když těmito regiony prolétala. Před třemi lety si všimli vazby mezi zatemněním a ionosférickými bouřemi.

„To nové východní minimum Jiho-atlantické anomálie se objevilo v posledním desetiletí a v posledních letech se mohutně rozvíjí,“ řekl Dr. Jurgen Matzka z německého Výzkumného centra pro geo-vědy. „Je velké štěstí, že máme na oběžné dráze satelity z Roje, abychom prozkoumali rozvoj Jiho-atlantické anomálie. Problém je teď v pochopení procesu, v němž tyto změny řídí Zemská kůra.“

Pokud to je počátek obracení pólů – k němuž dochází zhruba každých čtvrt milionu let, tak to v průběhu procesu trvajícího několik století povede k mnoha severním a jižním magnetickým pólům všude po planetě.

„Takové události v průběhu historie planety proběhly mnohokrát,“ uvedla ESA s dodatkem, „jsme už dlouho po termínu, kdy by k takovému přepólování mělo v průměru dojít, což je zhruba každých 250 000  let.“

Teoreticky si není třeba dělat starosti, jelikož kosmická agentura říká, že Jihoatlantická anomálie, kterou pořád zkoumají, je „dost v rámci toho, co se považuje za normální úroveň fluktuace.“

Pro lidi na povrchu tato anomálie těžko způsobí něco znepokojivého, ale satelity a dalších kosmické koráby prolétající nad touto oblastí postihují technické poruchy.

Protože magnetické pole je v tomto regionu slabší, tak mohou nabité částice z kosmu pronikat do výšek, ve kterých létají satelity po nízkých oběžných drahách Země.

„Záhadu původu Jihoatlantické anomálie budeme ještě muset vyřešit,“ dodala ESA. – Sky

„Jedna věc je však jistá, pozorování magnetického pole z Roje poskytuje nový vzrušující pohled do jen zatím nepatrně chápaných procesů v nitru Země.“

Zdroj: 1

Loading...
loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.