Print this page

Skandální odhalení. Na velkého kamaráda Václava Havla vyplavala nechutná špína

By  úno 19, 2016

Takový skandál země nepamatuje. Symbol svobody a porážky komunismu Lech Walesa byl placeným informátorem komunistických tajných služeb. O spolupráci lídra hnutí Solidarity se šuškalo již delší dobu, ale včera zprávu potvrdil polský Ústav paměti národa (IPN). Přestože Walesa již dříve připustil, že závazek o spolupráci podepsal, stále trval na tom, že se informátorem ve skutečnosti nikdy nestal. V roce 2000 stanul kvůli nařčení před polským soudem, který ho v této záležitosti očistil.

Ředitel IPN Lukasz Kaminski uvedl, že dotčené dokumenty byly zkonfiskovány tento týden v rekreačním domě posledního komunistického ministra vnitra Czeslawa Kiszczaka, poté, co je vdova chtěla prodat polským úřadům. Nacházel se zde i originální svazek tajné služby, který má obsahovat Walesou podepsaný vázací akt, jeho písemné zprávy pro tajnou policii a zejména účet za poskytované služby, který byl komunistickou policií proplacen. Bývalý dělnický předák ve spisech vystupuje pod krycím jménem Bolek.

Tajemné restituce Václava Havla. Lepší nevědět...

Pravda o Václavu Havlovi

Dobře informovaný muž prozradil o Havlovi něco velmi závažného

Walesa byl významnou postavou a spolu s Václavem Havlem se stal symbolem boje za svobodu. V roce 1980 založil hnutí Solidarita, které v roce 1989 přispělo k pádu komunistického režimu. Prezidentem Polska byl v letech 1990-95. Za svou činnost obdržel v roce 1983 Nobelovu cenu za mír. 

Dvaasedmdesátiletý exprezident pobývá v současné době v zahraničí, ale přes média vzkázal, že považuje obvinění za vykonstruovaná a hodlá se v celé věci obrátit na soud. Stejně tak se vyjádřila i Walesova manželka Danuta, která nařčení odmítla jako naprostý nesmysl.

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.