Print this page

USA šokují svět. Nevylučujeme preventivní jaderný úder na KLDR, uvedl exporadce Einhorn

By  dub 27, 2016

V době rostoucích hrozeb ze strany Severní Koreje, která možná chystá pátý jaderný test a další odpal balistické rakety Musudan, nemohou USA vyloučit možnost, že použijí proti KLDR preventivně jadernou zbraň jako první.

Prohlásil to bývalý vysoký americký představitel Robert Einhorn, kterého v úterý citovala jihokorejská agentura Jonhap.

6. 1. 2016 - KLDR provedla čtvrtý jaderný test, tvrdí, že šlo o malou vodíkovou bombu září 2015 - Obnovený jaderný reaktor v Jongbjonu v plném provozu.

20. 5. 2015 - KLDR oznámila, že zmenšila jaderné nálože, takže je může umístit do hlavic balistických raket

12. 2. 2013 - KLDR provedla třetí jaderný test.

24. 1. 2013 - KLDR pohrozila, že uskuteční třetí jaderný test.

21. 1. 2013 - Rada bezpečnosti OSN rozšířila sankce proti KLDR.

12. 12. 2012 - KLDR sama vypustila jako desátá země umělou družici. Vynesla ji raketa Unha-3, která může sloužit i jako balistická raketa.

13. 4. 2012 - Severní Korea se pokusila vypustit družici, raketa však několik minut po startu explodovala.

21. 11. 2010 - Severokorejští činitelé řekli americkému jadernému expertovi Siegfriedu Heckerovi, že v Jongbjonu instalovali 2000 centrifug na obohacování uranu.

12. 6. 2009 - Rada bezpečnosti OSN zpřísnila sankce proti KLDR.

25. 5. 2009 - KLDR provedla druhý podzemní jaderný test.

13. 4. 2009 - RB OSN jednomyslně odsoudila vypuštění rakety z počátku měsíce a rozšířila vůči KLDR sankce. Den poté Pchjongjang opustil šestistranná jednání o svém jaderném programu a vyhnal inspektory MAAE.

5. 4. 2009 - KLDR se pokusila vypustit satelit. Start rakety byl považován za test balistické střely. Leden 2009 - KLDR oznámila, že si zachová své jaderné zbraně tak dlouho, dokud Spojené státy budou vlastním jaderným arzenálem podporovat Jižní Koreu.

11. 10. 2008 - USA vyřadily Severní Koreu ze seznamu zemí podporujících terorismus.

27. 6. 2008 - KLDR zničila chladící věž jongbjonského reaktoru.

14. 7. 2007 - KLDR uzavřela hlavní jaderný komplex v Jongbjonu. Inspektoři MAAE to potvrdili o dva dny později.

13. 2. 2007 - Další kolo šestistranných rozhovorů skončilo dohodou: KLDR souhlasila s uzavřením komplexu v Jongbjonu a vstupem inspektorů výměnou za hospodářskou a potravinovou pomoc.

9. 10. 2006 - KLDR provedla první test malé jaderné nálože. Japonsko a USA pochybovaly o jeho úspěšnosti. RB OSN schválila sankce vůči KLDR.

5. 7. 2006 - Severní Korea provedla zkoušku několika raket včetně balistické střely Tepodong.

2. 10. 2. 2005 - Pchjongjang oficiálně oznámil, že má jaderné zbraně, a to na sebeobranu proti snaze USA izolovat KLDR.

10. 1. 2003 - Severní Korea odstoupila od Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT).

21. 12. 2002 - KLDR odpečetila jaderný komplex Jongbjon a odpojila kamery Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Do konce roku vyhostila inspektory OSN.

17. 10. 2002 - USA oznámily, že KLDR byla pod tlakem důkazů nucena přiznat, že pokračovala řadu let v tajném programu vývoje jaderných zbraní nehledě na dohodu z roku 1994. Anketa Měli by Američané v případě potvrzené bezprostřední hrozby jaderného útoku KLDR zasáhnout jako první? Ano 26.9% Ne 73.1% Celkem hlasovalo 9947 čtenářů. Včera 19:19 - Soul/Pchjongjang „Jedním z důvodů, proč to nevylučujeme, je možná hrozba Severní Koreje proti Jižní Koreji,“ řekl Einhorn, který působil na ministerstvu zahraničí jako zvláštní poradce pro nešíření atomových zbraní a zúčastnil se i jednání o íránském jaderném programu. Zdůraznil, že USA nikdy nepřijaly politiku, že nepoužijí jadernou zbraň jako první.

„Spojené státy řekly, že jsou připraveny použít jadernou zbraň jako první, ať už v Evropě, nebo ve Východní Asii, aby podpořili Jižní Koreu a Japonsko. To zůstává americkou politikou,“ dodal na výročním fóru Institutu Asan pro politická studia.

Einhorn zdůraznil, že Spojené státy jsou dál zavázány chránit Jih, který čelí rostoucím provokacím, že strany Severní Koreje.

KLDR hrozí jadernými zbraněmi, USA nespí Severokorejské ministerstvo zahraničí vydalo v úterý prohlášení, podle nějž země potřebuje „silný jaderný odstrašovací prostředek”, aby mohla čelit americkému nepřátelství a hrozbám.

„Neustávající krajně nepřátelská politika, jaderné hrozby a vydírání KLDR ze strany USA povedou Severní Koreu pouze k tomu, že zásadním způsobem posílí svou schopnost jaderného úderu,” uvedlo ministerstvo v prohlášení, z nějž citovala oficiální tisková agentura KCNA.

Spojené státy řekly, že jsou připraveny použít jadernou zbraň jako první. někdejší poradce ministerstva zahraničí USA pro nešíření atomových zbraní Robert Einhorn Americký prezident Barack Obama prohlásil v rozhovoru pro televizi CBS, že Spojené státy plánují svoji protiraketovou obranu zaměřit právě proti střelám KLDR. „Věnujeme podstatně víc času rozmísťování našich protiraketových systémů, ... které dokážou přinejmenším zablokovat hrozbu představovanou KLDR,” uvedl šéf Bílého domu.

Hrozbu ze strany Severní Koreje ovšem Obama označil za „relativně nízkou”.

KLDR chystá test balistické rakety středního doletu Severní Korea připravuje další test nové rakety středního doletu Musudan, oznámila v úterý jihokorejská agentura Jonhap s odvoláním na nejmenované úřední zdroje v Soulu. „Byly detekovány známky toho, že Severní Korea připravuje start další rakety Musudan po předchozím neúspěšném pokusu na narozeniny Kim Ir-sena,“ řekl agentuře Jonhap nejmenovaný vládní zdroj. Další zdroj dodal: „Severní Korea zřejmě odpálí střelu Musudan v blízké budoucnosti.“

Před prvním neúspěšným testem podniknutým 15. dubna připravila KLDR na odpalovací rampy dvě rakety Musudan.

„Zbylá vypadá, že čeká na start,“ uvedl první zdroj.

Mluvčí ministerstva obrany, ale zprávy zpochybnil s tím, že o tom nemá žádné špionážní informace.

Jihokorejský voják prochází kolem obrazovky s programem o sebverokorejských raketách

Jihokorejské špionážní služby jsou přesvědčeny, že KLDR má asi třicet střel Musudan. Jde o rakety s doletem 3000 až 4000 kilometrů, které mohou zasáhnout nejen Jižní Koreu a Japonsko, ale i Guam.

Pátý jaderný test je prý připraven Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje v úterý bez dalších podrobností prohlásila, že KLDR dospěla v přípravách na svůj pátý jaderný test do závěrečné fáze a může ho provést, jakmile se pro to rozhodne. Varování o možném pátém testu se objevují už déle než týden.

Aktuální satelitní snímek severokorejské jaderné střelnice s automobily před budovou do níž ústí podzemní tunel, kde se může uskutečnit jaderný výbuch

Experti tehdy uvedli, že test by mohl být proveden ještě před zahájením květnového sjezdu Korejské strany práce, aby si Kim Čong-un upevnil svou moc.

Pak varovala, že v případě pátého testu by KLDR čelila dalším sankcím a ještě tvrdšímu tlaku mezinárodního společenství.

Severokorejská balistická raketa vypuštěná z ponorky

Čtvrtý nukleární test uskutečnil Pchjongjang v lednu. Experti spekulují, že by nyní mohla chtít KLDR otestovat zmenšené nálože vhodné do hlavic balistických raket. Pchjongjang oznámil, že dokončil jejich vývoj.

O víkendu KLDR otestovala balistickou raketu vypuštěnou z ponorky. Zatím není jasné, jak test dopadl.

Zdroj: [1][2]

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.