Print this page

Právě dnes ráno 101letý David Rockefeller dostal své 7. transplantované srdce

By  zář 03, 2016

Na 101letém dědici majetku Rockefellerů, David Rockefellerovi právě (24.8) dokončili jeho 7. otevřenou transplantaci srdce poté, co mu to poslední počátkem týdne selhalo. To znamená více transplantací srdce, než kterýkoliv jiný člověk, který kdy existoval.

Davidovo čisté bohatství se odhaduje na pouhé 3 miliardy $, což je malá částka v porovnání s mnoha novými miliardáři z technologických startupů, kteří vedou exkluzivní seznam Forbesu. Je to však nejbohatší miliardář ze starých peněz v Miliardářském klubu Forbesu. David zazářil jako americký bankéř, který sloužil jako předseda a generální výkonný ředitel Chase Manhattan Corporation. Je nejstarším žijícím členem rodiny Rockefellerů a od července 2004 její patriarcha. Rockefeller je také jediným přeživším dítětem Johna D. Rockefellera Jr. a Abby Alddrich Rockefeller a jediné přeživší vnouče Johna D. Rockefellera a Laury Spelnan Rockefeller.

Rockefeller se narodil v roce 1915 v New York City a vyrůstal v devítipatrovém domě na 10 West 54th Street, tj. v nejvyšší soukromé rezidenci, která kdy byla v tomto městě postavena. V domě byly umístěny vzácné, starověké, středověké a renezanční poklady posbírané jeho otcem – k nimž patřila třeba Tapiserie jednorožce uložena v přilehlé budově na 12 West 54th Street. V sedmém podlaží byla soukromá galerie moderního umění jeho matky. Tento dům později Davidův otec věnoval jako umístění zahrady soch, která je dnes součástí Muzea moderního umění. Jako dítě strávil většinu času v rodinném sídle Kykuit, kde si podle svých memoárů vzpomíná na návštěvy společníků jeho otce včetně generála George C. Marshalla, dobrodruha admirála Richarda Evelyn Byrda (jehož antarktické expedice financovala právě tato rodina) a aviatika Charlese Lindbergha. Letní prázdniny trávíval v 100 pokojovém letním domku v Seal Harbor na jihovýchodním pobřeží ostrova Mount Desert Island v Maine. Tento dům rodina v 60. letech zbourala, aby udělal místo Muzeu moderního umění. To vymyslela a naplánovala jeho matka Abby.

V roce 1946 nastoupil Rockefeller jako zaměstnanec k dlouhodobému společníkovi rodiny do Chase National Bank.

Rockefeller začínal jako asistent ředitele zahraničního oddělení. Tam financoval mezinárodní obchod s mnoha komoditami jako káva, cukr a kovy. K jeho funkci patřilo také udržování vztahů s více než 1 000 korespondujících bank po celém světě. Sloužil i na dalších funkcích, až se v roce 1960 stal prezidentem. Byl obojí, jak předseda, tak generální výkonný ředitel Chase Manhattan od roku 1969 do roku 1980 a předsedou zůstal do roku 1981. V roce 1980 byl také největším jednotlivým akcionářem této banky, když držel 1,7% jejích akcií.

V roce 1954 se stal Rockefeller předsedou komise pověřené rozhodnutím o novém sídle ústředí této banky. O rok později bylo jeho rozhodnutí postavit budovu v oblasti Wall Streetu přijato; na což se později pohlíželo jako na rozhodnutí, které přímo přivodilo obrození chátrajícího finanční okrsku středu New York City. V roce 1960 bylo toto ústředí pod jeho vedením dokončeno v One Chase Manhattan Plazza v Liberty Street ve středu Manhattanu přímo naproti Federální rezervní bance New Yorku. Byla to v té době s jejími 60 patry největší bankovní budova světa; a měla ještě pět pater pod zemí s největšími bankovními trezorovými bunkry, které tehdy existovaly.

V 60. letech Rockefeller s dalšími podnikateli založil mezinárodní poradní komisi této banky Chase International Advisory Committee (IAC), která v roce 2005 sestávala z dvaceti osmi prominentních podnikatelů z 19 zemí celého světa, z nichž mnozí byli jeho osobními přáteli. Rockefeller se následně stal jejím předsedou, dokud v roce 1999 z tohoto postu v IAC neodešel na odpočinek. Poté, co Chase fúzovala s J. P. Morgan, přejmenovala se tato komise na Mezinárodní výbor International Council a zasedaly v ní prominentní osobnosti jako Henry Kissinger, Riley P. Bachtel (z Bechtel Group), Andre Desmarais, George Schultz, Tony Blair, což je její současný předseda. K historicky prominentním osobnostem IAC patřily Gianni Agnelli (dlouhodobý druh, který v této komisi strávil třicet let), John Loudon (předseda Royal Dutch-Shell), C. Douglas Dillon, David Packard, Lee Kuan Yew a Henry Ford II.

Za jeho funkce generálního ředitele CEO se Chase mezinárodně rozrostla a stala se ústřední pilířem světového finančního systému; Chase má globální síť korespondujících bank, jejichž počet se odhaduje na 50 000, což je nejvíce pro kteroukoliv banku na světě. V roce 1973 zřídila Chase první pobočku americké banky v Moskvě poblíž Kremlu v Sovětském svazu. Toho roku Rockefeller cestoval do Číny, což vedlo k tomu, že Čínská národní banka se stala první korespondenční bankou ve Spojených státech.

V roce 1979, když byl předsedou Chase Bank, se Rockefeller zapletl do mezinárodního incidentu, když on a Henry Kissinger spolu s John J. McCloyem a Rockefellerovými pomocníky přes americké ministerstvo zahraničí přesvědčili prezidenta Jimmyho Cartera, aby přijal íránského šáha Mohammada Rézu Páhlavího do spojených států na nemocniční léčení lymfomu. Tato akce přímo vyvolala to, co je teď známo jako Íránská krize s rukojmími a k Rockefellerovi přilákala intenzivní mediální pozornost (zvláště The New York Times), což se mu v jeho veřejném životě stalo poprvé.

Rockefeller se jen tak soukromě setkával se všemi americkými prezidenty počínaje Eisenhowerem a radil jim, a občas dokonce posloužil jako neoficiální emisar pro diplomatické mise na nejvyšší úrovni. Navíc slouží jako jediný člen poradního výboru Skupiny Bilderberg.

K září 2015 se jeho čisté jmění odhadovalo na 3,0 miliardy amerických dolarů, což ho řadí mezi 200 nejbohatších lidí světa. Původně se k němu většina jeho bohatství dostala přes rodinný svěřenecký fond založený jeho otcem, který byl spravován Místností 5600 a Chase Bank.

Ač Davidovo tělo nadále stárne, schopnost nahrazovat selhavší tělesné součásti mladými a životaplnými díly by pana Rockefellera mohlo hypoteticky udržet fungovat ještě hodně dlouhou dobu.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.