Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

11 společných rysů velmi inteligentních lidí. Patříte mezi ně?

By  dub 23, 2018

Vysoké IQ přináší svému nositeli řadu výhod. Nadprůměrně inteligentní lidé to však ne vždy mají v životě jednoduché. Ostatní lidé jim někdy nerozumí a pro jejich bohatý vnitřní svět se jim občas připisuje až přílišný sklon k samotářství.

Loading...

Ačkoliv jsou na sebe obvykle velmi přísní, ne vždy vystoupí až na vrchol kariérního žebříčku. Přitom se vyznačují některými unikátními vlastnostmi či schopnostmi, které je odlišují od zbytku světa.

1) Jsou velmi přizpůsobiví

Společným rysem inteligentních lidí je velká flexibilita. Podle nedávného psychologického výzkumu je projevem inteligence i schopnost změnit vlastní chování s cílem efektivnějšího přizpůsobení se svému okolí. Takoví lidé se umí šikovně adaptovat na změny v prostředí, ve kterém se nacházejí, a jsou schopni dosáhnout cokoliv bez ohledu na to, jaké komplikace a překážky jim přijdou do cesty.

2) Jsou si vědomi toho, že nevědí všechno

Na rozdíl od většiny se inteligentní lidé nebojí říci "nevím". Vědí totiž, že nikdo nemůže vědět všechno, a to, co nevědí, se mohou naučit. Naopak - výsledkem bádání provedeného pod vedením Justina Krugera a Davida Dunning je zjištění, že méně inteligentní lidé mají tendenci své kognitivní schopnosti přeceňovat.

3) Jsou nekonečně zvědaví

Albert Einstein údajně řekl: "Nemám žádné zvláštní nadání, jsem jen vášnivě zvědavý." Inteligentní lidé jsou často fascinováni tím, co ostatní považují za samozřejmost. I výzkum publikovaný v roce 2016 naznačuje, že existuje určitá spojitost mezi dětskou inteligencí a otevřeností novým zkušenostem, zahrnující i intelektuální zvědavost v dospělosti. Vědci ve Velké Británii během 50 let pozorovali tisíce lidí a zjistili, že 11-letí, kteří dosahovali lepších výsledků v IQ testech, jsou iv padesátce otevřenější novým zkušenostem.

4) Jsou vnímaví

Pro inteligentních lidí je typické i to, že se neuzavírají před novými myšlenkami nebo příležitostmi a jsou ochotni akceptovat a zvážit i jiné názory než ty své. Stejně jsou otevření alternativním řešením. Tuto teorii podporují i ​​psychologové, kteří tvrdí, že lidé otevření novým věcem dosahují v IQ testech vyšší skóre. Inteligentní lidé se vyznačují i ​​zvýšenou opatrností: inteligentní mysl prostě neuvěří jen tak lecčemu, pokud nemá k dispozici dostatek důkazů.

5) Mají rádi samotu

Vysoce inteligentní lidé mají vyšší sklony k individualismu a nedělá jim problém být samotě, zatímco méně inteligentní lidé jsou více vázaní na společnost druhých. I nedávný výzkum potvrdil, že inteligentní lidé ve srovnání s ostatními nedosahují až takovou míru uspokojení ze socializace s přáteli.

6) Jsou sebadisciplinovaní

Vědci zjistili, že mezi inteligencí a sebeovládáním existuje určitá spojitost. Účastníci jedné studie z roku 2009 dostali na výběr buď okamžitou, no menší výplatu nebo větší výplatu k pozdějšímu datu. Výsledky výzkumu ukázaly, že ti, kteří se rozhodli pro větší výplaty k pozdějšímu datu, čili ti, kteří disponovali větší dávkou sebeovládání, měli obecně lepší výsledky v IQ testech.

7) Mají smysl pro humor

Inteligentní lidé berou život s určitým nadhledem a mají kultivovaný smysl pro humor. V tomto se shodují i ​​vědci, podle kterých například profesionální komici dosahují vyšší úroveň verbální inteligence.

8) Jsou empatičtější

Někteří psychologové tvrdí, že empatie neboli naladění na potřeby a pocity jiných, je součástí emoční inteligence. Pro jedince s vysokou emocionální inteligencí je většinou zajímavé mluvit s druhými lidmi a dozvídat se o nich více.

9) Dokáží spojit i zdánlivě nesouvisející pojmy

Inteligentní lidé jsou schopni vidět souvislosti i tam, kde jiní ne. Vidí paralely mezi na první pohled nesouvisejícími myšlenkami. Víš, co má společného sushi s melounem? Oba se obvykle jedí syrové a studené. Novinář Charles Duhigg tvrdí, že takové spojování souvislostí je charakteristickým znakem kreativity, která může souviset s inteligencí. Duhigg, studující proces výroby filmu Frozen (Ledové království) od společnosti Disney, dospěl k závěru, že film je originální a důmyslný zejména díky tomu, že přebírá staré myšlenky a nápady. Ty pak propaguje inovativním způsobem.

10) Prokrastinují

Šikovní lidé mají zvyk některé věci odkládat, protože se soustřeďují na to nejdůležitější. Někteří vědci však tvrdí, že inteligentní lidé odkládají dokonce i práci, kterou považují za smysluplnou. Psycholog Adam Grant naznačuje, že prokrastinace, kterou byl znám i Steve Jobs, je klíčem k inovacím.

11) Přemýšlejí nad otázkami, na které neexistuje odpověď

Inteligentní jedinci se mnohdy zamýšlejí nad celým vesmírem a smyslem života. Často se sami sebe ptají, jaký je vlastně smysl všeho. Existenční zmatek může být jedním z důvodů, proč mají inteligentní lidé větší sklony k úzkosti. Inteligentní lidé totiž zvažují situace z různých úhlů, což znamená, že jsou si vždy vědomi možnosti, že se něco nepodaří.

Zdroj: 1

Loading...
loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.