Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Z 59 amerických raket do Sýrie doletělo pouze 23. Opět za to může Putin?

By  dub 10, 2017

Vypadá to, že se Trump rozhodl jednou ranou v Sýrii rozseknout gordický uzel. Je to odpověď na údajnou „ruskou stopu“ v jeho volebním vítězství a na útoky senátorů, kteří ho obviňovali z rezignace na americké zájmy. Nicméně vše má svou cenu.

Pouze 23 z 59 amerických střel s plochou dráhou letu doletělo až do syrské letecké základny Šajrát. Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov na briefingu v Moskvě prohlásil, že místo dopadu 36 raket není známo, a upozornil na nízkou efektivitu amerického raketového útoku.

Za efektivitu ručit nemohu. Ať si nad ní lámou hlavu američtí producenti raket spolu s daňovými poplatníky. Trápí mě spíš něco jiného: kam se podělo zbylých 36 raket? Říká se, že spadly do moře. Dobře, pokud to je pravda. Ale co kdyby doletěly až na ruskou leteckou základnu? Američané budou samozřejmě černým na bílém dokazovat, že se to stát nemůže: počítačový program, žádné chyby, vše je vypočteno až do milimetru. Právě to ale znepokojuje. Kolikrát už Američané útočili na špatné cíle? Kolikrát došlo k „přátelské palbě". Pokud by za ni dávali vyznamenání, tak by se počet hrdinů v americké armádě řádově zvýšil.

Jaké závěry z toho můžeme vyvodit? Pouze jeden — posílit protileteckou obranu kolem ruských základen. O tom Konašenkov neřekl. Asi se to rozumí samo sebou. Zato řekl, že v nejbližší době Rusko posílí systémy protivzdušné obrany Sýrie. A to je správné. Nikdo přeci nechce, aby se „přátelsky-nepřátelsky" pálilo na Damašek nebo Aleppo. Mosul už stačil. I když pokud se podíváte na mlčení Západu, tak v Mosulu je klid…

Co se týče následků amerického útoku. Konašenkov tvrdí, že rozhodnutí nanést útok bylo ve Washingtonu přijato dlouho před incidentem s chemickými zbraněmi v Idlibu, a to na základě výlučně vnitropolitických důvodů.

To je samozřejmě pravda. Trump se rozhodl jednou ranou rozseknout gordický uzel. Je to odpověď na údajnou „ruskou stopu" v jeho volebním vítězství a na útoky senátorů, kteří ho obviňovali z rezignace na americké zájmy. Všem se předvedl a pak se plynule přeorientoval na Severní Koreu.

Samozřejmě se můžu mýlit, ale pochybuji, že Trump vydá další rozkaz bombardovat Sýrii. Vysvětlím proč. Zaprvé Moskva pozastavila platnost rusko-amerického memoranda o předcházení incidentů ve vzduchu. Zadruhé… Byť v našem případě stačí i „zaprvé". Protože i „šíleným psům Pentagonu" přestanou téct sliny, jakmile jim vlastní analytikové vysvětlí, co se stane, pokud nebudou věnovat pozornost „zaprvé". (Navíc jak jsme se dozvěděli, do Středozemního moře již byla poslána fregata Černomořského loďstva „Admiral Grigorevič" vyzbrojená střelami s plochou dráhou letu Kalibr).

A teď třešnička na dortu. Jak američtí senátoři, tak i syrská opozice (nejsou členy jedné strany?) jako jeden muž tvrdí: Rusko je odpovědné, a to i za Idlib. Od toho prý neunikne. Nějak jsem neslyšel, aby podobná slova zazněla na adresu USA.

Ať už se jednalo o Irák, Afghánistán, Libyi, Jemen, Somálsko… Situace je taková: Američané rozházeli bomby, promrhali vším, čím mohli — a žádná odpovědnost. Z toho lze vyvodit pouze jeden závěr: USA jsou velmi nezodpovědným nositelem demokracie a progresu…

Na závěr briefingu Igor Konašenkov oznámil, že ruské ministerstvo obrany očekává, že Pentagon poskytne důkazy ohledně své verze o použití chemických zbraní ze strany syrské armády v provincii Idlib.

A na konec. Britský list Daily Mail odstranil ze svých stránek článek s titulkem „USA podpořily plán provést v Sýrii chemický útok a obvinit z toho Asadův režim." Článek se datuje až 29. lednem 2013…

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.