Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

„Putinův hněv“: Od vás žádná rajčata nechci a teď už Turci můžete jenom počítají ztráty

By  dub 13, 2017

Rusko odmítá zrušit embargo na turecká rajčata, obzvláště teď, kdy se Turecko postavilo na stranu USA v případě útoku na syrské letiště.

Turecko se tak dostává do mnohamilionové ztráty a Erdoganovi díky „Putinově hněvu“ doma rostou problémy, cituje RussiaToday agenturu Bloomberg.

Tureckým zemědělcům narůstají škody, zralá rajčata hnijí na rostlinách a to všechno kvůli Putinově hněvu, píše Bloomberg. Kremelské sankce proti Turecku vstoupily v platnost před 16 měsíci, po incidentu se sestřelením ruského letadla a blíží se „krach“ tureckého zemědělství.

Ankaře se podařilo opět navázat kontakt s Moskvou, ale to vedlo pouze k odstranění „nejbolestivějších“ sankcí a to vůči cestovnímu ruchu. Putin odmítl zrušit embargo na rajčata, píše se v článku. Před sankcemi Turecko dodávalo 70% vypěstovaných rajčat do Ruska. Vývoz by mohl být přesměrován do jiných zemí, ale „ruský výpadek“ čtvrt miliardy dolarů ročně je „příliš velký nato to naplnit,“ cituje RussiaToday agenturu Bloomberg.

„Bez ruského trhu nepřežijeme,“ stěžuje si šéf sdružení obchodníků v tureckém přístavu Mersin, „ dopady sankcí dosud nikdy nebyly tak vysoké. "

Podle ředitele Centra analýz středněvýchodních konfliktů Aleksandra Šumilina, zachování embarga proti tureckým zemědělským produktům slouží ke dvěma účelům: za prvé, Putin má „páku“ na Erdogana, a za druhé, ruští producenti dostávají stále větší podporu, což je v souladu s ruskou politikou „soběstačnosti“.

Vzhledem k tlaku ze strany Kremlu roste v Turecku nezaměstnanost a obchodní deficit, píše Bloomberg. To znamená, že osud producentů a prodejců rajčat se stává politickým problémem pro Erdogana, který potřebuje v referendu 16.dubna podporu pro svou navrhovanou změnu ústavy.

Při návštěvě Moskvy 10. března Erdogan vyjádřil naději, že bude schopen přesvědčit Putina, aby zrušil všechny zbývající sankce, ale navrátil se téměř „s prázdnýma rukama,“ píše se v článku.

„Rusko zvýšilo množství sankcionovaných výrobků na celkovou hodnotu 19 milionů dolarů,“ uvedl turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu. „ to je objem vývozu jedné malé firmy ".

O čtyři dny později se Erdogan „pomstil“, Ankara podpořila syrskou opozici, která náhle přerušila mírové rozhovory, které pořádá Moskva v Kazachstánu.

Kromě toho, Turecko zakázalo dovoz bezcelní ruské pšenice. Bloomberg tento tah označil jako „riskantní“, protože Turecko je největším světovým vývozcem mouky a jeden z největších spotřebitelů chleba na hlavu obyvatele.

Takže v letošním roce může Rusko ztratit titul největšího exportéra pšenice, ale většinu obilí může přesměrovat do Afriky. Turecko část výpadku kryje zvýšeným dovozem z pobaltských států, a poptávalo se na Ukrajině a v Maďarsku, ale podle odborníků najít náhradu ruské pšenice s vysokým obsahem bílkovin, potřebné k výrobě pšeničné mouky na export, bude velmi obtížné.

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.