Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Merkelová dostala řád od litevské prezidentky. Za odpovědné vedení Evropy a její bezpečnost

By  čen 25, 2017

Německá kancléřka Angela Merkelová dostala od litevské prezidentky jeden z nejvyšších řádů Litvy. Před nedávnem kancléřku ve Vatikánu ocenil sám papež František.

Litevský řád získala za svou snahu o odpovědné vládnutí v Evropě a za snahy posílit její bezpečnost.

Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová ocenila německou kancléřku Angelu Merkelovou Řádem Vitolda Velikého, což je jeden z nejvýznamnějších řádů v zemi.

Litevská prezidentka ocenila kancléřku za její zodpovědné vedení Evropy a osobní přispění za zintenzívnění politické, obranné, hospodářské, kulturní a veřejné spolupráce mezi Litvou a Německem.

Podle litevské prezidentky je řád vyjádřením vděku litevského lidu německé kancléřce za posílení litevské a panevropské bezpečnosti. Podle ní odpovědnost a statečnost kancléřky přispěla k tomu, že Evropa je bezpečnější. Německo totiž převzalo vedoucí pozici jednotek NATO v Litvě. "Tváří v tvář hrozbám cítíme neochvějnou podporu Německa a víme, že se na ně můžeme spolehnout," řekla prezidentka podle jejího tiskového oddělení

"Německo chápe naše regionální a panevropské bezpečnostní výzvy. Pracujeme společně v boji proti kybernetickým a informačním hrozbám, stejně jako v úsilí o další opatření NATO v oblasti obrany," uvedla Grybauskatéová.

Dodala, že německá kancléřka je vzorem odpovědného evropského vládnutí. Německo prý dovedlo Rusko k odpovědnosti za agresi na Ukrajině a je dobře, že jeho postoj na zachování sankcí přetrvává. Německo je jedním z nejdůležitějších obchodních partnerů Litvy. V zemi investuje v objemu kolem 1,2 miliardy eur a vytvořilo tam na 17 tisíc pracovních míst. Obě země také čile spolupracují na poli vědy a výzkumu.

Angela Merkelová byla už minulou sobotu oceněna papežem Františkem. Ten ji udělil medaili s olivovou ratolestí za její "práci, kterou dělá pro mír".

Zdroj: ea24.cz

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.