Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Vědci boří mýty: Káva má příznivé účinky, lidem prodlužuje život, působí proti rakovině, zánětům a jiným nemocem

By  čec 12, 2017

Vědci si až donedávna nebyli jisti, jaký má na lidské tělo skutečný vliv káva. Relevantní studie chyběly a všechna tvrzení proto stála na bázi dohadů. Podle některých odborníků má oblíbený nápoj příznivé účinky na lidské tělo i psychiku, jiní ale tvrdili opak. Nyní je konečně jasno - káva prodlužuje život.

Káva je specifický nápoj. Jedni si bez ní nedokáží představit ráno a pokud za den nevypijí několik šálků horkého černého nápoje, není s nimi řeč. Jiným zkrátka nechutná, nevyhledávají ji a dokáží se bez ní obejít. Pokud si ale takoví lidé myslí, že budou zdravější, jsou na omylu.

Přední světová média zveřejnila dvě nové studie, které se shodnou ve výsledku. Obě byly totiž prováděny jinak a na jiných vzorcích populace, shodně ale zjistily, že káva má na lidské tělo blahodárné účinky. Výrazně prodlužuje život.

Jedna studie uveřejněná v časopise Annals of Internal Medicine podrobila zkoumání podle serveru CNN více než 520 tisíc lidí v deseti evropských zemích, což je největší studie kávy v historii. Vědci při ní zjistili, že pití většího množství kávy by mohlo významně snížit riziko úmrtí člověka.

Za studií stojí podle televize SkyNews výzkumní pracovníci Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC) a Imperial College London, kteří zjistili, že vyšší hladina spotřeby kávy je spojena se sníženým rizikem úmrtí ze všech možných důvodů. Nejlépe působí jako prevence proti onemocněním oběhového a zažívacího traktu.

"Zjistili jsme, že vyšší spotřeba kávy byla spojena s nižším rizikem úmrtí z jakékoliv příčiny. Zejména šlo o onemocnění oběhového ústrojí a nemoci trávicího ústrojí," uvedl podle televize autor studie Dr. Marc Gunter z IARC s tím, že tyto výsledky byly ve všech deseti evropských zemích podobné. Vědci zkoumali vliv kávy na lidské tělo po dobu 16 let. Během této doby téměř 42 000 lidí zaangažovaných ve studii zemřelo z řady různých příčin, například na rakovinu, onemocnění oběhového ústrojí, srdeční selhání a mrtvici.

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.