Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

59 let stará umírající samice šimpanze se připravovala na svůj konec, pak ji přišel navštívit starý kamarád. Její reakce byla překvapující

By  říj 19, 2017

Představujeme vám 59 letou samici šimpanze jménem Máma, která byla náčelnicí kolonie v zoologické zahradě Royal Burgers Zoo v nizozemském městě Arnhem.

Loading...

Právě tato kolonie je známá díky průkopnickému výzkumu, který zahrnoval chování šimpanzů, čehož výsledkem je i kniha Franse de Waal s názvem Chimpanzee Politics (šimpanzi politika).

V dubnu roku 2016 to už s náčelnicí nevypadalo příliš dobře, byla nemocná a odmítala jíst. O této smutné zprávě se dozvěděl i Jan van Hooff - spoluzakladatel kolonie a profesor behaviorální biologie. Rozhodl se ji proto navštívit a vzdát její poslední úctu. Profesor ji znal již od roku 1972 a tudíž není divu, že mezi nimi vzniklo hluboké pouto.

Zpočátku slabá šimpanze samice, která již zdánlivě akceptovala, že se blíží její konec, nepoznala svého "starého" kamaráda. Jakmile si ale uvědomila, že je to její přítel Jan, projevovala krásné emoce. A velmi se těšila z jeho přítomnosti a začala se k němu natahovat, hladit ho ve vlasech a objímat. Týden poté zemřela.

Podívejte se na dojemné a srdcervoucí video, které je důkazem toho, jaké krásné pouto může vzniknout mezi lidmi a zvířaty:

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.