Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Rusko představilo nejsilnější jadernou ponorku s raketami. Někteří začnou mít oprávněné obavy...

By  lis 28, 2017

Rusko zavedlo do výzbroje novou třídu ponorek, které mohou zničit jakékoliv město na vzdálenost 9,3 tisíc kilometrů, napsal The Daily Mail.

Podle britského vydání, jakmile bude „Kníže Vladimir“ uveden do provozu, stane se nejsilnější ruskou ponorkou s balistickými raketami pro jaderného odstrašování.

Ponorka „Kníže Vladimír“ může vypustit až 20 mezikontinentálních balistických střel a je schopna se potopit do hloubky 400 metrů, takže je pro radar prakticky neviditelná.

Podle ruských státních médií bude do roku 2025 vybudováno osm ponorek třídy Borej. Ponorky budou moci vypustit z 96 až 200 hlavic o síle 150 kilotun. To je desetkrát více než síla bomby, která udeřila na Hirošimu, uvedla britská edice.

Ponorka „Kníže Vladimír" byla slavnostně vypuštěna do vody v Severodvinsku. Její stavba začala v červenci 2012. Předpokládá se, že do sestavy Severní flotily vstoupí již v roce 2018.

Jakmile bude „Kníže Vladimir“ uveden do provozu, stane se nejsilnější ruskou ponorkou s balistickými raketami pro jaderné odstrašování, uvedl Daily Mail.

Ponorky třídy Borey budou vybaveny mezikontinentálními balistickými raketami Bulava. A zatímco američtí konkurenti „Knížete Vladimira“ - ponorky třídy „Ohio“ - vybaveny 24 raketami, jejich dosah je jen asi 7.800 km. Navíc se „Ohio" nemůže potápět tak hluboko, jako „Kníže Vladimir".

Podle listu Daily Mail s odvoláním na ruskou agenturu TASS, velitel ruského námořnictva admirál Vladimir Korolev uvedl, že stavba ponorek „Borej“ je nezbytná pro „zachování vysoké úrovně vybavení seskupení strategických ponorek Tichooceánské a Severní flotyly.“

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.