Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Ceny zlata obnovily historické maximum. Příčinou je pandemie koronaviru a čínsko-americké napětí

By  čec 27, 2020

Cena zlata dosáhla v pondělí historického maxima, ceny na burze přesáhly 1 910 dolarů za trojskou unci. (Foto: Pixabay)

Loading...

Můžou za to obavy z pandemie nového koronaviru a napětí ve vztazích Spojených států a Číny.

Cena zlata v pondělí vzrostla o 1,5 % na 1 928,83 dolaru za unci, americké futures na zlato vzrostly o 1,4 % na 1 924,20 dolaru.

Dolar mezitím klesl téměř na dvouleté minimum vůči hlavním světovým měnám při rostoucím napětí mezi Pekingem a Washingtonem, kde obě strany nařídily uzavření svých konzulátů v Čcheng-tu a Houstonu.

Potvrzené případy koronaviru mezitím celosvětově přesáhly 16 milionů, covid-19 má na svědomí již 648 900 úmrtí. Spojené státy přitom zůstávají zemí s největším počtem případů (přes 4,2 milionu) a nejvyšším počtem úmrtí (přes 146 000), svědčí o tom údaje Univerzity Johnse Hopkinse.

Pondělním rekordním cenám zlata předcházel nárůst z minulého týdne, kdy na burze v New Yorku (COMEX) vzácný kov podražil na 1904 dolarů za trojskou unci, čímž byl překonán rekord ze září 2011.

Dříve Světová banka zveřejnila prognózu, podle které se průměrná cena zlata v roce 2020 zvýší o 15 procent na 1,6 tisíce dolaru za unci.

Zdroj: 1

Loading...
loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.