Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Putin podepisuje zákon umožňující sankce na americké giganty sociálních médií, které ‚označují‘ a omezují ruský obsah

By  led 02, 2021

Ruský prezident Vladimir Putin během tohoto vánočního období. (Foto: Daily Beast)

Loading...

Aniž by si toho na Západě někdo moc všiml, vrátil úder hlavním platformám US sociálních médií jako Twitter a Facebook za předchozí cenzuru útočící na Rusko, včetně stínových banů a černých značek ruských zdrojů jako RT News, že jsou to ‚státní média,‘ ač zároveň Západní státem financovaná média mají volný přístup.

Putin ve čtvrtek schválil novou legislativu, která v podstatě pro zahraniční společnosti sociálních médií stanovuje stejná pravidla. Pokud společnosti jako např. YouTube nebo Twitter uplatní cenzuru z důvodů spojených s „národností, jazykem a původem,“ tak nový zákon dává ruským úřadům možnost uvalit trest nebo restrikce.

Zákon dále sociálním médiím zakazuje cenzuru „ve spojitosti se zavedením politických nebo ekonomických sankcí proti Rusku,“ uvádí znění zákona.

Cizí platformy v Rusku tudíž mohou potkat pokuty, regulovaný nebo zpomalený provoz webu nebo možná i naprostá blokáda uvnitř Ruské federace. Putin se při promluvě k reportérům vyjádřil, že země by neměla zajít až tak daleko, že se „sama střelí do nohy,“ což asi znamená, že neupřednostňuje naprosté blokády hlavních zdrojů jako YouTube, ale že některé odvetné sankce nebo odvetná opatření jsou nezbytná.

Ruští činitelé a média už dlouho odsuzovali dvojí měřítka a jasné pokrytectví, kterým zjevně Rusko šikanovali.

Např. ani BBC ani Hlas Ameriky nemá černou značku „státní“: a obvykle ani turecké státní zdroje jako TRT World nebo jiná média členských států NATO, takové visačky nedostávají.

Takže podle všech ukazatelů jakýkoliv spojenec Washingtonu dostává u technických a sociálních médií provozovaných americkými giganty volný průchod. V uplynulém roce americké ministerstvo financí zašlo až tak daleko, že zablokovalo webovou stránku íránské tiskové agentury Fars, čemuž se Google a další podřídili. Fars pak musela své anglické webové stránky provozovat ze serverů v Islámské republice.

Jeden z předkladatelů návrhu tohoto zákona senátor Alexej Puškov v prohlášení zdůraznil, že zákon není zaměřen na naprostou blokádu webových stránek: „Cílem není blokovat zdroje, nýbrž vyjasnit pravidla, podle nichž musí být tyto společnosti v Rusku provozovány,“ řekl TASS.

Toto ujištění nejspíš jako dobrou zprávu uvítá mnoho milionů ruských TouTuberů a dalších frekventantů na globálně populárních stránkách.

Zdroj: 1

Loading...
loading...

Loading...

celebrity news

Lajkit.cz

 
 

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.