Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Pentagon chystá plány na válku s Ruskem jako odvetu za Sýrii. Místo střetu: Evropa

By  zář 26, 2016

Ruské angažmá v Sýrii a jeho ochrana tamního režimu syrského prezidenta Bašára Asada vyústila ze strany Spojených států v ostrou reakci. Podle exkluzivních informací prestižního magazínu Foreign Policy připravuje Pentagon jako odvetu válečné plány proti Rusku, které se týkají zejména Pobaltí.

Rusko Spojené státy zaskočilo. Nikdo z Washingtonu nepředpokládal, že by se východní velmoc mohla na vlastní pěst zapojit do konfliktu na Blízkém východě. USA proto přišly s reakcí, kterou chtějí ukázat Vladimiru Putinovi, že se ruské agresi umí bránit, a chystají válečné plány proti Rusku.

Poprvé od pádu Sovětského svazu připravuje americké ministertvo obrany revidované a modernizované plány pro ozbrojený konflikt s Ruskem. Zaměřuje se v nich zejména na oblast Pobaltí, kde, jak ukázaly vojenské simulace, nemá NATO spolu s Amerikou dostatečnou převahu, aby čelili Putinovy ​​armádě.

Původní konfrontační plány vzaly za své spolu s ukončením studené války. Spojené státy je nyní oprašují a magazínu to potvrdili jak současní, tak i bývalí vysoce postavení zaměstnanci ministerstva vnitra a obrany. Válečné plány mají podle magazínu reagovat na "krymskou agresi a geopolitickou realitu, ve které Rusko není potenciální partner, ale potenciální hrozba."

Jeden ze zdrojů magazínu prozradil, že válečné plány proti Rusku jsou nezbytné: "Musíme se připravit na potenciální agresi vůči kterémukoli státu NATO," řekl nejmenovaný vysoký představitel ministerstva obrany.

Plány mají být podle informací magazínu dva. Jeden popisuje roli Spojených států v případě napadení něktrého ze států NATO, druhý zahrnuje činnost Spojených států mimo regiony spadající pod NATO. Amerika si naví podle magazínu uvědomuje, že je potřeba osvojit si nové způsoby vedení války, mezi které spadá i kybernetiká válka, propaganda a taktika "zelených mužíčků", kterou využívá Rusko.

I přes stupňující se nevraživost mezi USA a Ruskem nejde s přípravou válečných plánů zdánlivě o nic nového. Po napadení Gruzie v roce 2008 NATO své vojenské plány revidovalo, Pentagon tak ale neučinil. Rusko totiž bylo vnímáno jako partner a Spojené státy se místo toho soustředily na boj s terorismem. "Předpokládali jsme, že Evropě nehrozí žádné riziko," řekl magazínu nejmenovaný představitel ministerstva vnitra.

Nejinak tomu bylo za současného prezidenta Baracka Obamy, který vztahy s Putinem restartova. Místy se sice objevily body, v nichž se obě země nedokázaly shodnout, jinak ale Rusko nepředstavovalo nebezpečí. Spojené státy se mylně domnívaly, že je východní velmoc nemá čím překvapit, anexe Krymu je ale zaskočila nepřipravené.

Spojené státy se proto rozhodly simulovat vojenský konflikt v Pobaltí a výsledek je příliš nepotěšil. Rusku by zřejmě podlehly. "Umíme ubránit hlavní města, umíme způsobit Rusku vážné potíže a nenecháme se zaskočit nečekaným útokem," uvedl analytik prestižní organizace RAND Corporation David Ochmanek.

"Zkoušeli jsme 16 možností s osmi různými variantami. Výsledky byly stále stejné. Právě proto musí velení revidovat nové vojenské plány," přiznal analytik s tím, že v konečném důsledku věří ve vítězství Západu. "Nepochybuji o tom, že NATO nakonec zvítězí a obnoví teritoriální hranice členských států NATO. Nebude to ale zřejmě jednoduché a bez rizika. Moje práce je, abych toto riziko snížil na minimum," řekl magazínu.

Výsledky simulací jsou přinejmenším sporné. Země NATO snižují výdaje na zbrojení a Američané v posledních letech snížily počet vojáků v Evropě. To přiznává i Ochmanek s tím, že Rusové mají nejlepší rakety země-vzduch na světě a nebojí se je použít.

Hrozbou je také jaderná válka, ke které by USA došly jen nerady. Analytik ale upozorňuje, že je nutné být v pozoru a Spojené státy musí být připraveny na všechno.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.