Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Jak přestat platit koncesionářské poplatky České televizi? Návod, jak zastavit propagandu z našich kapes...

By  říj 14, 2016

Česká televize je nástrojem propagandy a je třeba ji zrušit, bez peněz nemůže fungovat, neplaťme! Jak na to? Existují dvě výchozí pozice.

1. Ještě nejste poplatníkem

V žádném případě se nepřihlašujte. Buďte trpěliví. Dříve či později (i po několika letech) vám pravděpodobně přijde dopis od oddělení poplatků České televize, ve kterém vás budou nabádat, abyste tento poplatek začali platit. Nelze dělat mrtvého brouka, protože ze zákona byste mezi povinné plátce spadli, nýbrž je potřeba na ten papír vyplnit jedinou správnou možnost: prohlášení o tom, že nevlastníte žádný TV přijímač a zaslat to zpět. Je možno využít i elektronický formulář, na který tam je odkaz. Tím jste z obliga a koncesionářské poplatky zcela legálně neplatíte. Pokud by bylo třeba, je možno využít i formulář čestného prohlášení zde: (ZDE)

2. Poplatníkem již jste

Zde je potřeba se z placení odhlásit (formulář ke stažení zde: (ZDE) – zaškrtněte odhlášení a jako důvod v odst. 6 „Poplatník přestal být držitelem přijímače“ ) a podepište čestné prohlášení níže. Pozor, samotné čestné prohlášení nestačí, nutný je právě ten evidenční list.

Analogicky se postupuje v případě odhlášení Rozhlasu.

Komentář:

Vycházíme ze zákona č. 348/2005 Sb. o rozhlasových a televizních poplatcích a o změně některých zákonů (plné znění zde: ZDE) .

Zde je naprosto zásadní §3, který definuje, kdo je poplatníkem. Klíčový je odstavec 4:

(4) Jestliže je fyzická osoba nebo právnická osoba, která není přihlášena v evidenci poplatníků rozhlasového poplatku nebo v evidenci poplatníků televizního poplatku, odběratelem elektřiny připojeným k distribuční soustavě , považuje se za poplatníka rozhlasového a televizního poplatku s povinností platit, pokud Českému rozhlasu nebo České televizi (dále jen „provozovatel vysílání ze zákona“) po jejich písemné výzvě neoznámí písemným čestným prohlášením opak, a to s účinností od marného uplynutí lhůty 30 dnů ode dne doručení této výzvy. Součástí výzvy musí být poučení o následcích neprokázání opaku v takto stanovené lhůtě.

V médiích i na Internetu se dozvíte různé dezinterpretace jako že např. každý, kdo má elektřinu, musí automaticky platit apod. Není to pravda. Každý, kdo odebírá elektřinu a není dosud k poplatku evidován, bude dříve či později ČT vyzván k placení a pokud jí formou čestného prohlášení neoznámí, že TV přijímač nevlastní, automaticky se stává poplatníkem.

Jinou věcí je, zda skutečně vlastníte TV přijímač či nikoliv. Neznám jediný případ, kdy by soud povolil domovní prohlídku za účelem zjištění přítomnosti TV přijímače v obydlí. Ale toto je již věcí, kterou si musí každý vyřešit po svém.

Tento článek není návodem na porušování zákona, pouze vysvětluje jisté aspekty zákona 348/2005 Sb. Každý je sám zodpovědný za to, jak s touto interpretací naloží.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.