Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

„Ježíšek“ na vánoční trhy ve Štrasburku nesmí

By  pro 15, 2016

Vánoční trhy ve Štrasburku patří k nejvýznamnějším a nejkrásnějším v celé Francii. Tato tradice sahá až do roku 1570 a po dlouhou dobu to byly jediné vánoční trhy na území Francie. Událost každoročně přitáhne kolem 2 milionů návštěvníků z celého světa.

K tradici trhu patří i nápis „Christkindelmärik“ nad vstupem na tržiště, v Alsaském nářečí, což v překladu znamená Ježíškův trh. Nicméně podle informačního portálu L’observatoire de la Christianophobie, nápis v posledních dvou letech chybí. Občané Štrasburku obviňují starosty města Rolanda Riesa, zástupce socialistů (PS) z toho, že dal nápis odstranit aby slovo Christ nenechali svést určité komunity. Obyvatelé obviňují starosty, že zrazuje domácí tradice a francouzskou identitu.

Radnice obhajuje rozhodnutí odstranit nápis z bezpečnostních důvodů, že by nápis překážel vjezdu záchranných vozidel. Občané tomuto odůvodnění nevěří a zorganizovali petici, která žádá starostu, aby nápis vrátil na původní místo a omluvil se občanům.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.