Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Bizarní volba Realu: v muslimských zemích odstraní ze znaku kříž

By  úno 02, 2017

Minulý týden představil nové logo Juventus Turín, teď svůj znak upravuje jiný fotbalový klub - a opět je kolem toho slušný poprask. Real Madrid se rozhodl, že na reklamních předmětech, které nabízí fanouškům v některých zemích na Blízkém východě, z historického loga smaže jeho tradiční součást: malý kříž.

Jak Real nečekané rozhodnutí zdůvodnil? Kříž je symbolem křesťanské víry a v muslimských zemích by mohl budit nežádoucí pozornost.

Změna přišla poté, co se Real v úterý dohodl na spolupráci s dubajskou společností Marka. Ta má jeho oficiální reklamní předměty, mimo jiné trička nebo plavky, distribuovat ve Spojených arabských emirátech, Saúdské Arábii, Kataru, Kuvajtu, Bahrajnu a Ománu.

Viceprezident společnosti Chalid al-Meiri v telefonickém rozhovoru pro agenturu Reuters potvrdil, že Real má připravené dvě verze svého znaku a že ve zmíněných zemích bude používat tu, kde kříž chybí.

„Musíme uvažovat citlivě. V některých oblastech Perského zálivu jsou lidé citliví na výrobky, na kterých je vyobrazený kříž,“ prohlásil al-Meiri.

Ve všech zemích, kde bude Marka prodávat předměty s logem Realu, převažují obyvatelé muslimského vyznání. Klub tedy po dohodě s distributorem usoudil, že bude lepší, když malý křížek, umístěný na vrcholu královské koruny v horní části znaku, z výrobků zmizí.

Dohoda, jež začne platit od března, se netýká prodeje replik dresů, na kterých znak s křížem zůstane. O to bizarněji rozhodnutí vyznívá - na části výrobků prodávaných na Blízkém východě bude upravený znak, na jiných originální, který klub používá v lehce pozměněných variantách od roku 1931.

Odstranění kříže ale není úplnou novinkou: už v roce 2014 k němu Real sáhl, když podepsal smlouvu s novým sponzorem, společností National Bank of Abu Dhabi.

Upravené logo se začalo využívat ve Spojených arabských emirátech a klub už tehdy slyšel kritiku - například prestižní sportovní deník Marca se pozastavoval nad tím, že slavný tým je ochotný vzdát se části své identity za účelem získání nového zdroje příjmů.

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.