Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Slyšíte v tomto videu zvuk? Pokud ano, jste prý výjimeční

By  pro 08, 2017

Britská doktorka zaujala na sociální síti zvláštním příspěvkem. Požádala uživatele, aby si prohlédli její video a pak jí dali vědět, jestli něco slyší přesto, že video je zcela němé. Výsledek byl pro mnohé překvapující.

Už i vlastní smysly nás klamou a naše vnímání je zkreslené a odklání se od reality mnohem více, než si myslíme. Dokazuje to video Lisy Debruineové. Uživatelů sociální sítě oslovila, aby uvedli, zda slyší na její němém videu zvuk.

Přestože poskakující elektrický stožár nevydá na záznamu jediný zvuk, až 70 procent uživatelů tvrdilo, že slyší, jak stožár dopadá na zem. To jasně dokazuje, že na naše vnímání ovlivňují i ​​jiné smysly, aniž jsme si to vůbec uvědomovali a mohli to ovlivnit.

Doktorka uvedla, že jde o tzv. McGurkov efekt, kdy se vizuální složka dokáže spárovat se sluchovou bez ohledu na to, zda nějaký zvuk skutečně vzniká. U těch, kteří zvuk slyšeli, může jít o formu synestézie. Tehdy se jev vnímán jedním smyslem doplňuje i jinými smysly přesto, že zvenčí nepřichází žádný podnět.

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.