Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Co říkají prdy o vašem zdraví?

By  úno 27, 2017

Některé tělesné funkce nejsou tématem pro některé lidi příliš přitažlivým, což způsobuje, že diskuze o nich bývá tabu nebo je pro většinu přinejmenším nepříjemná. Ale diskuze o nich vede k lepšímu pochopení našeho vlastního těla, tím pádem i zdraví, což už pro většinu takové tabu není.

Ačkoliv je prdění často komediální a považováno přinejmenším za neslušné, hnusné, odpudivé a antisexy, tak se to prostě stává. A děje se to z nějakého důvodu. Ve skutečnosti nám mohou prdy prozradit mnoho o našem zdraví a vitalitě, takže je potřebné se na toto téma podívat mnohem otevřeněji, než to běžně děláme.

Co přesně jsou prdy?

Mimo vtipného zvuku, smradu, občas hlasitého projevu jsou souborem přijmutého vzduchu, který vstoupí do trávícího systému při dýchání, což způsobuje plyn, produkovaný bakteriemi ve spodní části střeva.

Plyn je tvořený skrze rozklad cukrů a škrobů, které má tělo problém strávit. Tento rozklad vytváří asi 2 až 6 šálků plynu denně. Poté co se vytvoří, musí být následně vyprázdněn. A to se děje při prdění. Takže, je to dobře? Ano!

Pokud pravidelně prdíte, tak to znamená, že jíte dostatek vlákniny a máte ve střevech dobré množství bakterií.

Co o vás vypovídají různé styly prdění?

Existují různé druhy prdů. Hlasité, tiché, smradlavé. Ale co všechny znamenají? Co se týká smradlavých prdů, tak ty jsou výsledkem hydrogen sulfidu, což je plyn vytvořený, když vaše tělo rozkládá jídlo, které obsahuje sulfur. Sulfur je možné nalézt v různých typech super zdravých jídel, jako je brokolice, fazole nebo květák.

Extrémně smradlavé prdy mohou odhalit zdravotní problémy, kterým by jsme měli věnovat pozornost. Například pokud jíte mléčné výrobky a okamžitě máte nutkání vyloučit plyny, tak to může být známkou toho, že vaše tělo může trpět intolerancí laktózy.

Tyto typy prdů mohou být také příznakem chronického problému jako je syndrom dráždivého tráčníku, celilakie nebo infekce jako gastroenteritida.

Pokud vaše prdy nemají žádný smrad, tak jsou zdravé a normální a většinou znamenají, že se vzduch načerpal do těla a nyní ho opouští. Ve skutečnosti 99% prdů je vytvořeno plyny bez zápachu. Zbylé 1% je typicky ze zmíněného sulfuru.

Prdíte hodně? Je to zcela normální, pokud prdíte okolo 20x za den. Ale pokud trpíte trvalým prděním, které je nekomfortní, hodně nadýmající a silně smrdí, tak můžete mít potravinovou alergii.

Smrdící prdy a vaše zdraví

Pokud se nejedná o vaše, tak vás prdy vyženou dost rychle z místnosti. Pokud jsou vaše, tak to nějak můžete zvládnout. A nemusíte se za to vůbec stydět. Ve skutečnosti, pro vás čuchání vaši vlastních prdů může být dobré! Společně s prdy vychází ven sloučenina sirovodíku, který jim dává jejich charakteristický zápach shnilých vajíček a ve skutečnosti je to pro vaše zdraví dobré.

Menší studie přišla na to, že smrad prdů nebo hydrogen sulfidu může přinášet skvělé zdravotní benefity, jako např. pomáhá osobě, která prdí, žít déle, zatímco tento smrad může potlačovat demenci. Čichání prdů může také pomoct se srdečními chorobami, diabetem a artritidou. Vědci říkají, že čím je prd smradlavější, tím lépe.

Ale jakto? Všechno je to o ekosystému v našich vnitřnostech. Jak uvádí studie, když prdíte, tak si pomáháte.

„Když jsou buňky vystresovány chorobou, tak čerpají z enzymů, aby generovaly nepatrné množství sirovodíku.

To udržuje mitochondrie v pochodu a dovoluje buňkám žít. Pokud se to neděje, buňky umřou a ztrácejí schopnost regulovat přežití a kontrolovat zánět.“

Vědec Dr. Mark Wood vysvětluje:

„Navzdory tomu, že je sirovodík dobře známý jako štiplavý, páchnoucí plyn zkažených vajec a způsobuje nadýmání, tak je v těle přirozeně vytvořený a může skvělý zdravotní pomocník s významnými výsledky pro budoucí terapii pro celou řadu nemocí.“

Ještě jedna zábavná skutečnost. Zvuk prdu je ve skutečnosti způsoben třením půlek zadku, nikoliv prdem samotným.

Co můžete udělat pro zlepšení zdraví

Změňte svou stravu! To je nejlepší způsob, jak ukončit problém s plynatostí a smradlavými prdy. Jezte hodně ovoce a zeleniny a omezte zpracované jídlo, jak nejvíce můžete. Konzumací hodně žluklých tuků (vařené maso), také nepřispívá vašemu zažívacímu systému. Takže jeho omezení na co nejvíce, je důležité.

Dávejte pozor na to co sníte a způsobuje prdění více, než u vás bylo obvyklé. Snažte se omezit tyto jídla, protože způsobují, že váš trávící systém nefunguje správně. Zkuste eliminovat tato jídla jedno po druhém, aby jste skutečně rozpoznali, co tento problém způsobuje.

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.