Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Merkelová je v šoku! Prý o něčem podobném neměla ani tušení

By  úno 26, 2017

Německá kancléřka Angela Merkelová vypovídala před parlamentním vyšetřovacím výborem zkoumajícím aktivity americké Národní bezpečnostní agentury (NSA) a německé Spolkové zpravodajské služby (BND) vůči spojencům.

O praktikách sledování spojenců německou BND prý vůbec netušila.

Cílem včerejšího zasedání bylo prověřit obvinění z odposlechů služebního telefonu Merkelové ze strany NSA v roce 2013. Kauza vyvolala rozhořčení veřejnosti a diplomatickou roztržku mezi Berlínem a Bílým domem.

Merkelová ve vystoupení před komisí zopakovala svůj postoj, že špehování mezi přáteli je nepřípustné. Kancléřka prohlásila, že o postupu BND vůči spojencům v roce 2013 nic netušila až do března 2015.

„Najít správnou rovnováhu mezi svobodou a bezpečností je stále důležité," uvedla ve výpovědi Merkelová.

Německý týdeník Der Spiegel odhalil aféru kolem spolupráce BND s NSA, podle níž měla BND provádět špionážní aktivity v rámci Evropy pro NSA, koncem roku 2013. Časopis se odkazoval na dokumenty zveřejněné bývalým spolupracovníkem NSA Edwardem Snowdenem.

Kancléřka i tehdy mluvila o neakceptovatelnosti vzájemného špehování mezi spojenci. Dohled nad BND má však právě její úřad. Vyšetřovací komise Bundestagu měla během tří let kolem 100 zasedání. Svou závěrečnou zprávu plánuje zveřejnit koncem června.

Politika je prostě špinavá hra a tak není divu, že se používají špinavé prostředky. A s jistotou se to netýká pouze zmiňovaných služeb a agentur. Ale že by o tom kancléřka neměla ani tušení?

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.