Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Skandál v OSN: Uniklé e-maily ukázaly, jak to bylo se zvolením Saudské Arábie do komise na ochranu žen

By  kvě 03, 2017

Pořádný poprask vyvolala před několika dny zpráva, že Saudská Arábie byla vybrána do komise Organizace spojených národů (OSN) zabývající se ženskými právy – a to zejména proto, že v této arabské zemi mají ženy práva velmi omezená a nemohou například bez povolení řídit auto. Belgická média nyní naznačují, že tamní diplomaté dostali pokyn, jak mají hlasovat.

„Je to, jako kdybyste si zvolili žháře, aby byl šéfoval záchrannému sboru,“ reagoval na rozhodnutí přijmout Saúdskou Arábii do komise pro práva žen Hiller Neurer, výkonný ředitel ženevské organizace UN Watch. „Je to zkrátka naprosto absurdní,“ dodal.

Na veřejnost teď unikly e-maily, které ukazují, že belgická delegace byla předem instruována, aby přijetí Rijádu do komise podpořila. Tyto materiály zveřejnila belgická stanice 7sur7. Z nich vyplývá, že belgičtí diplomaté byli instruováni, aby hlasovali s „čistým štítem“ a poskytli „podporu kandidátům na různých pozicích v průběhu tajného hlasování.“

Kromě toho belgický ministr zahraničí Didier Reynders a celá delegace byli „informováni o jednotlivých kandidátech, včetně Saúdské Arábie“, a vyjádřili jim podporu. Podle interních e-mailů, které unikly v pátek Straně zelených, bylo belgické ministerstvo zahraničních věcí informováno o hlasování v 45členném orgánu OSN s dostatečným předstihem.

Toto zjištění je však v rozporu s dřívějším vyjádřením belgického premiéra Charles Michel, který uvedl, že belgická delegace byla zaskočena náhlým hlasováním, a neměla proto dostatek času na konzultace s Bruselem. Belgický ministr zahraničí dodal, že on „osobně“ si nebyl vědom, že je hlasovací postup v plném proudu.

Ministr zahraničí se kvůli svému prohlášení stal terčem kritiky - a to jak v národním parlamentu, tak i na sociálních sítích. Opoziční Socialistická strana už vyzvala k jeho „případné rezignaci“, pokud by se ukázalo, že „lhal“ o rozhodnutí volit ve prospěch Saúdské Arábie, píše deník Le Soir.

Saúdskou Arábii do komise vybrala v tajném hlasování Ekonomická a Sociální rada OSN. Ihned se začalo spekulovat, které země Saudy podpořily, protože hlas jim hlas dalo 47 z 54 zemí. Z propočtů volby některých organizací vyplynulo, že pro Rijád muselo hlasovat alespoň pět z následujících dvanácti států: Belgie, Česká republika, Estonsko, Finsko, Francie, Německo, Řecko, Irsko, Itálie, Portugalsko, Švédsko a Velká Británie.

Kromě do komise OSN také usednou například Irák, Keňa, Ghana, Ekvádor, Japonsko či Jižní Korea. Svého čtyřletého mandátu se ujmou příští rok.

1

Loading...

Loading...

celebrity news

Lajkit.cz

 
 

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.