Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Přečtěte si, co vám zase propagandisté z Lidovek a ČT zamlčí. Další důležité svědectví o tom, kdo střílel a zabíjel na Majdanu...

By  čen 13, 2017

Jeden z aktivistů EuroMajdanu před soudem vypověděl, že střelba do manifestantů vycházela z hotelu Ukrajina, který ovládali majdanovci.

Jedná se od dalšího z svědka potvrzujícího, že právě z tohoto místa směřovaly kulky, které zraňovaly a zabíjely.

Tehdejší aktivista Volodymyr Venčak během procesu ohledně masakru, k němuž došlo v únoru 2014, uvedl, že jak on, tak i další členové jeho skupiny byli ostřelováni zezadu z hotelu Ukrajina. Zmíněnou událost zachytila kamera belgické televizní stanice:

Venčak minulé úterý vypověděl, že když byl střelen do zad, upadl na kolena a částečně se obrátil, aby se podíval směre k hotelu Ukrajina. Byl ale ještě pětkrát zasažen (třikrát do pravé ruky a dvakrát do nohy). Následkem toho přišel mj. o prsty, když se snažil volat z mobilního telefonu. Před soudem potvrdil, že v dané době měl na sobě oranžovou helmu a maskáčovou bundu. Vědomí nabyl na provizorní ošetřovně ve jmenovaném hotelu Ukrajina.

„První střela mě trefila do zad. Ale ne od vládní čtvrti, kde bylo viditelné nebezpečí... ale ze směru hotelu Ukrajina. [...] Viděli jsme, že v oknech hotelu stojí lidé, kteří tomu veleli, bylo tam pár lidí, okna byla otevřená a v nich nějací lidé. Cítili jsme, že střelba do zad vychází z toho směru,“ prohlásil Venčak. Dodal, že příslušníci Berkutu stříleli ze svého postavení nahoru.

Znalci, kteří zkoumali zranění a oblečení, došli rovněž k závěru, že Venčak byl zasažen do zad z velmi strmého úhlu.

Svědek uvedl, že on i jiní demonstranti si uvědomili, že střelba vycházela zezadu z hotelu Ukrajina. Navíc později na videonahrávkách viděli dopad střel, které mohly pocházet jenom ze směru hotelu.

Znalci došli dále k závěru, že Oleh Ušnevyč, který byl ve stejné skupině jako Vančak, zemřel na následky kulky vystřelené z hotelu Ukrajina. V okamžiku výstřelu se skrýval za zídkou a byl zcela chráněn ze strany, kde se nacházel Berkut. Podle znalců nebylo možné, aby byl trefen z místa od zátarasů Berkutu.

Už dříve řada svědků během procesu potvrdila, že v den masakru na Majdanu 20. února 2014 se do demonstrantů stříleno z hotelu Ukrajina, ale také dalších míst, které ovládali majdanovci, tj. z banky Arkada a Říjnového paláce.

Ukrajinský politolog Ivan Kačanovský, který se dlouhodobě věnuje masakru na Majdanu, uvádí, že zmíněné záběry se střelbou ukazovaly zahraniční televize jako údajný důkaz toho, že do demonstrantů stříleli vládní jednotky.

Dr. Kačanovský poznamenává, že i když o výše uvedených svědectvích informovalo několik celostátních ukrajinských médií, západní média je zcela zamlčela.

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.