Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Lék na rakovinu objeven? Vyléčíme vás za 11 dní, hlásí lékaři

By  čec 08, 2017

Rakovina prsu patří k nejčastějším typům rakoviny u žen, a ačkoliv má vysoké procento přežití, její léčba vyžaduje chemoterapii a může být velmi náročná.

Studie financovaná Velkou Británií ale přinesla nečekané výsledky: vědci podle ní odhalili kombinaci léků, která u některých žen dokázala rakovinu prsu typu HER2+ vyléčit během 11 dní. Informoval o tom deník The Guardian.

Profesor Nigel Bunred z Manchesterské univerzity uvedl, že jde o přelomový objev. „Je to průlom, protože nám to umožní identifikovat skupinu pacientů, kterým během 11 dní zmizel nádor pouze na základě anti-HER2 terapie a kteří již nemusí vyžadovat chemoterapii."

Rakovina prsu typu HER2+ tvoří 10 % až 15 % všech případů rakoviny prsu ve Velké Británii. Tento typ je agresivnější, ale někdy reaguje na léky. Ačkoliv v současnosti léčba existuje, zahrnuje chemoterapii a obvykle trvá tři až čtyři měsíce.

Podle vědců je velká výhoda v rychlosti, jakou těla žen na podání léku zareagovala. Díky tomu budou lékaři schopni během několika dnů identifikovat, zda žena na léčbu reaguje - pokud ne, přistoupí k alternativě bez toho, aby riskovali další šíření nemoci.

Než bude tento postup moci být použit na pacientech, bude ale potřeba provést další testy. Další problém pak může představovat fakt, že jeden z léků, trastuzumab (Herceptin), lze zatím používat pouze v kombinaci s chemoterapií.

Právě chemoterapie, která patří k systémovým metodám léčby rakoviny, s sebou nese celou řadu nepříjemných vedlejších účinků, ať už jde o nevolnost a zvracení, poškození nehtů a kůže, vypadávání vlasů, záněty, zácpy nebo další problémy.

Chemoterapie označuje jakoukoliv léčbu, která spočívá ve vpravování chemických látek do organismu. Jedná se například o antibiotikum, virostatika, antipyretika. V hovorové řeči se však pod pojmem chemoterapie myslí chemoterapie protinádorová, tedy léčba dávkami cytostatik, což jsou látky toxické pro buňky.

Tato terapie svým zásahem do buněčného cyklu nádorové buňky brání této buňce v dalším dělení. Avšak tento postup není přesně zacílen, proto léčba cytostatiky postihuje i zdravé buňky.

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.