Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Musíme se chránit před mimozemšťany, tvrdí NASA. Za královský plat (4 miliony korun ročně) shání nové zaměstnance

By  srp 03, 2017

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) hledá nové zaměstnance. Ti by měli chránit planetu Zemi před cizorodými mimozemskými vlivy a na oplátku by měli zajistit, aby potencionálně cizorodé látky ze Země neohrozily jiná vesmírná tělesa.

Americká NASA podle britského serveru Independent shání dobrovolníky. Chce je zaměstnat jako obránce před mimozemskou invazí. Oficiálním názvem pozice je "úředník planetární ochrany", práci budete vykonávat na "full-time". Hlavní náplní práce by mělo být zajištění toho, aby lidé nezamořovali další planety a měsíce, stejně jako zajištění toho, aby mimozemšťané "neinfikovali" Zemi cizorodými částicemi.

Pokud vás po přijímacím pohovoru přijmou, rázem se stáváte boháči. Šestimístná částka 187 tisíc dolarů (více než 4 miliony korun) ročně a navrch další benefity jsou jen základním platem, na který si ochránci Země přijdou.

"NASA zajišťuje politiky planetární ochrany, platné pro všechny kosmické lety, které mohou úmyslně nebo neúmyslně přenášet pozemské organismy a organické složky na planety nebo jiná tělesa sluneční soustavy a pro jakoukoli misi využívají kosmickou loď, která má být vrácena na Zem a její biosféru se vzorky z mimozemských cílů průzkumu," stojí v popisu pozice.

Zatím se počítá s tříletou službou, existuje ale možnost, že vám kontrakt prodlouží na pět let. Nabídka vychází z americké dohody z roku 1967 (Outer Space Treaty), ve které se zavazuje v další vesmírný výzkum s tím, že se při něm vyvaruje kontaminaci a Země a nepříznivým změnám v životním prostředí Země, které by mimozemské částice mohly způsobit.

Nový zaměstnanec si bude muset dávat pozor na to, aby potencionálně nebezpečné částice ze Země nedopravil na další místa ve vesmíru, třeba na naši nejbližší planetu Mars. Vědci totiž věří, že v budoucnu by na Marsu mohl vzniknout život.

První misí nového zaměstnance by mohla být expedice na jeden z měsíců planety Saturn, na Europu. Misi už schválil americký Kongres, hlavní cílí mise by mělo být zjištění, zda by se na tělesu v budoucnu nemohlo žít. Vyslaná sonda by mohla narazit do povrchu měsíce, a na to by měl nový zaměstnanec být připraven a vyškolen.

Stát se ochráncem nemůže každý. Uchazeč musí alespoň rok pracovat ve službách státu, musí být zběhlý ve znalostech fyziky, inženýringu a matematiky. Měl by mít přehled i o "planetární ochraně". Větší šanci na úspěch budou mít také kandidáti, kteří prokáží diplomatické dovednosti. To se týká zejména vyjednání nebo rozhodnutí o nejlepší možné strategii v extrémně obtížných situacích.

Uchazeč v případě přijetí podstoupí bezpečnostní prověrkou na stupni "tajné". Pokud vás to ještě neodradilo a chtěli byste se přihlásit, možná vám to vymluví poslední podmínka. Hlásit se mohou pouze američtí občané.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.