Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Italové zadrželi loď německé neziskovky

By  srp 03, 2017

Loď, kterou si pronajímá německá neziskovka Jugend Rettet, byla přes noc zadržena u ostrova Lampedusa italskou pobřežní hlídkou pod záminkou rutinní kontroly.

Neziskovka patří k těm, která s italskými úřady odmítla podepsat „kodex chování“, který stanovuje pravidla pro záchranné mise ve Středozemním moři.

Loď Iuventa byla pobřežní hlídkou eskortována do přístavu na ostrově Lampedusa.

talské úřady se vyjádřily, že jde o rutinní kontrolu, a pokud bude mít posádka v pořádku dokumenty, loď propustí.

Kodex chování zatím podepsaly jen tři organizace. Jednou z těch, která odmítla, jsou Doktoři bez hranic. Vadí jim nutnost mít na palubě italského policistu a zákaz předávání zachráněných migrantů z jedné lodi na druhou.

Řím vydal kodex, který obsahuje 13 pravidel nutných pro regulaci masivní migrace přes Středozemní moře. Neziskovky kodex kritizují, protože je prý při jejich záchranných operacích omezuje. Řím má ale podezření, že některé neziskovky spolupracují s pašeráky lidí a fungují jako bezplatné taxíky. Italské ministerstvo vnitra vyhlásilo, že kdo dokument nepodepíše, bude vyloučen ze systému.

Organizace Jugend Retter dokument odmítá podepsat. Jednou z podmínek je zákaz neziskovkám plout do libyjských vod a komunikovat s pašeráky. Stejně jako používat světla, která by je mohla přilákat.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.