Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Fico hodil V4 přes palubu? Přihlásil se k jádru EU, dává přednost Německu s Francií

By  srp 16, 2017

Premiér Robert Fico dnes oznámil, že hodlá prosazovat účast Slovenska v takzvaném jádru Evropské unie a spolupráci Bratislavy s Berlínem a Paříží, které zároveň označil za tandem určující tempo dalšího vývoje EU. Země V4 naopak podle něj tak důležité nejsou.

"Být v jádru, být při Německu a Francii, to je podstata mé politiky. Nad vším je národně-státní zájem tohoto malého státu, který má historickou šanci být někde, kde se jiným zemím může jen zdát, že by někdy mohly být," uvedl Fico po schůzce se šéfem slovenské diplomacie Miroslavem Lajčákem.

Prioritou pro Slovensko je dle Fica spíše EU než státy V4, z nichž například Polsko se naposledy dostalo do sporu s Bruselem kvůli spornému zákonu ohledně možného ohrožení nezávislosti polských soudů. "Na jedné straně mi velmi záleží na spolupráci V4, ale životní prostor Slovenské republiky je Evropská unie," řekl Fico.

Podle něj slovenští ministři nebudou moci v některých oblastech hledět jen na své vlastní zájmy nebo na zájmy stran, které je do funkce dosadily, ale budou muset při rozhodování zohlednit evropský charakter. Jako příklad uvedl chystanou modernizaci armády. "Zde velmi jasně očekáváme například od ministerstva obrany, že se v otázkách modernizace bude chovat evropsky a spojenecky," řekl Fico.

Ministra obrany Peter Gajdoše do funkce vyslala Slovenská národní strana, která minulý týden vyvolala roztržku v koalici, když oznámila vypovězení koaliční smlouvy. Podle dnešního oznámení se lídři trojice vládních stran dohodli na postupu při přípravě dodatku ke koaliční smlouvě.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.