Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Orbán poslal do Bruselu účet: Proplatťe polovinu sumy za protiuprchlický plot!

By  zář 03, 2017

Budapešť požádala Evropskou unii o uhrazení poloviny nákladů na plot proti uprchlíkům, který vyrostl na jihu Maďarska. Výdaje na něj prý činily kolem 440 milionů eur (11,5 miliardy korun).

Dopis datovaný 31.8. 2017 odeslal maďarský premiér Viktor Orbán předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudeu Junckerovi. Uvádí v něm, že ploty postavené v roce 2015 chrání nejen Maďarsko, "nýbrž celou Evropskou unii proti záplavě ilegálních migrantů".

Orbán přitom podle AP napsal, že Evropa potřebuje projevit solidaritu s maďarským úsilím ochránit hranice, a ne jen s Řeckem a Itálií, tedy se zeměmi, které nesly hlavní nápor migrační vlny.

Mluvčí Evropské komise Alexander Winterstein dnes poznamenal, že pokud Maďarsko nyní žádá nad už poskytnuté evropské prostředky další dodatečnou podporu, je komise připravena žádost posoudit a v případě potřeby a v souladu s unijními pravidly pomoci. "Naší pozicí z minulosti je, že nefinancujeme stavbu plotů nebo zábran na vnějších hranicích," uvedl ale mluvčí. Případná podpora může jít na zlepšení správy hranice, tedy třeba vybavení pohraničníků či sledovací prostředky.

Vedoucí představitelé Evropské unie již dlouho kritizují Maďarsko za nedostatečný projev solidarity, protože odmítá povinné uprchlické kvóty.

Podle mluvčího komise je správné, že Budapešť začala uznávat solidaritu jako významný princip Evropské unie a cení si podpory, kterou může EU při ochraně společných zájmů členským zemím nabídnout. "Solidarita ale není jednosměrka a připraveny přispět by měly být všechny členské země," uvedl Winterstein.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.