Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Až čtvrt miliónu muslimů obsadilo Moskvu

By  zář 10, 2017

Asi 200 000 věřících muslimů (podle islámských zdrojů dokonce třista tisíc) se zúčastnilo pátečních oslav náboženského svátku Eid al-Adha / Kurban Bayram v Moskvě.

Věřící muslim má v ten den halal – tedy bez omráčení – porazit velkého savce, typicky berana, ale i telata a býky, jako připomínku na Abrahamovo obětování. Svátek je tak zároveň největším rituálním masakrem velkých savců na Zemi.

Největší počet muslimů se na ranní modlitby shromáždil v Moskevské chrámové mešitě a v Pamětní mešitě a jejich okolí, přeplněno bylo ve všech pěti moskevských mešitách i na dalších místech dočasně zřízených jako prostor pro hromadnou pouliční modlitbu. Velký muftí vyzval muslimy, aby se „v tento svatý den a dobrou hodinu“ modlili za mír, klid a prosperitu v Rusku a ve světě. Po osmé se účastníci rozešli. Jak uvádí článek agentury RIA, hromadné muslimské modlitby nejsou v Moskvě pro spolupracující úřady, bezpečnostní síly a muslimské vůdce ničím novým.

Islámské autority opakovaně upozorňovaly muslimy, že provádět rituální podřezávání zvířat v ulicích Moskvy není dovoleno. Pro tyto účely město vyhradilo 15 míst, kde mohli muslimové obětování provést.

Oslavy Kurban Bayram připadly na 1. září, což je v Rusku zároveň jeden z nejoblíbenějších oficiálních státních svátků – „День знаний“, svátek začátku školního roku. Některé školy v Moskvě a dalších městech ustoupily muslimskému svátku a slavnostní nástup do školy odložily až na 4. září.

Islámu je v Rusku druhým nejrozšířenějším náboženstvím. Nejběžnější je v Povolží (mezi Tatary a Baškiry), v Podkavkazsku (mezi Čečenci, Dagestánci, Inguši, Balkary a dalšími) a ve velkých městech jako Kazaň, Moskva, Nižnij Novgorod či Petrohrad. Muslimové tvoří přes 10 % z celkové ruské populace (Pew, 2017), podle některých ruských zdrojů dokonce až 15%. Moskevská hlavní mešita je jednou z největších mešit v Evropě a vejde se do ní asi 10 000 věřících. Byla otevřena v září 2015 po několika letech rekonstrukce. Na muslimskou pouť do Mekky se v letošním roce vydalo 23 500 Rusů.

Rusko má srovnatelnou nebo ještě početnější muslimskou menšinu než nejvíc problematické evropské státy – Švédsko, Německo, Francie. Ruský autokratický režim nedává prostor požadavkům na ústupky a náboženská privilegia neziskovkám a islámským fundamentalistům tolik jako dekadentní evropské demokracie. Přesto však není reálné, že by se obešel bez kompromisů, vstřícnosti a strachu znepřátelit si náboženské fanatiky. Putin se vůči své muslimské menšině chová velmi vstřícně a vyhýbá se spojení islámského terorismu s islámem.

27.5.2016 ve svém projevu na zasedání Skupiny strategické vize „Rusko a islámský svět“ prohlásil: „Teroristé a jejich stoupenci se stále snaží destabilizovat situaci, ale v Rusku nalezne islámský svět vždy spolehlivého přítele a spojence, vždy připraveného přijít na pomoc při řešení globálních výzev.“

Ve chvíli, kdy by se muslimové obrátili proti němu, bude mít větší problém než západní Evropa. Fantazie o tom, že Rusko by mohlo být hrází proti islámskému fundamentalismu jsou nereálné. Rusko bude mít v takovém případě svých starostí až nad hlavu.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.