Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Naše děti musely v tramvaji koukat na Okamurovy plakáty. Budeme se bránit, hrozí šéf českých muslimů

By  říj 27, 2017

Předvolební kampaň Svobody a přímé demokracie Tomia Okamury by se měla stát předmětem zájmu orgánů činných v trestním řízení.

Alespoň podle předsedy Ústředí muslimských obcí v ČR Muneeba Alrawiho, který prý zvažuje příslušné kroky.

„Naše děti musely během voleb jezdit do školy v tramvajích s protiislámskými plakáty. Nebylo to v pořádku,“ rozčílil se muslim v rozhovoru pro server iRozhlas.cz.

Ohledně programového bodu SPD – zakázat islám – pronesl: „Jim to ani trochu nepřísluší.“ Okamurova kampaň byla podle něj populistická a vůbec neřešila problémy. „Program byl postaven jen na strachu a nesnášenlivosti, což není normální politický program, ale čistý populismus,“ uvedl Alrawi.

Okamurovci si podle něj mysleli, že s tímto programem vyhrají volby, ale ukázalo se, že jim to zase tolik lidí nevěří.

Pak vyprávěl, jak muslimské děti musely jezdit do školy tramvajemi, kde byly nápisy „Ne islámu, ne terorismu“. „Myslím si, že povolit takovou kampaň nebylo úplně v pořádku z různých hledisek,“ kritizoval šéf českých muslimů. Ten nechápe, proč SPD míchá dohromady terorismus s islámem. Muslimům prý takové srovnávání „nedělá dobře“.

„Vemte si, když tak malé děti nebo mládež, která je naprosto integrována a snaží se, chce být vzdělávaná, úspěšná a chce se podílet na rozvoji této země, se s tím musí potýkat,“ nabádá přes veřejnoprávní web.

A pak si Alrawi pomohl průhlednou analogií: „Určitě by mě zajímalo, jestli by bylo úplně v pořádku, kdyby tam místo islámu bylo nějaké jiné světové náboženství. Kdyby na tramvajích byl například název jiného náboženství a pod tím nápis ‚Ne pedofilům‘,“ zamyslel se. V tom případě by prý čeští zákonodárci jistě takto nemlčeli.

Následně se vyjádřil k námitkám Tomia Okamury, že právo šaría není slučitelné s evropským právním systémem: „Právo šaría je všechno v životě muslima – je to jeho motlitba, jeho vztah k matce, k rodičům, dětem, sousedům, k daňovým úřadům i k jízdence na tramvaj,“ objasnil předseda. Populisté podle něj z tohoto „všeho“ vždycky vytáhnou nějaký útržek a pak s ním mávají. „Do jaké míry je pro mě důležité chovat se důstojně a dobře k rodičům, zaměstnancům, do té míry je pro mě právo šaría platné,“ uvedl. Zákony ale prý Alrawi ctí „jako každý druhý“.

Pak následoval vzkaz všem, kteří považují islám za nenávistnou ideologii. „Islám nemá s terorismem nic společného, jsou to skutky určitých muslimů, kteří se toho ujali a chápou islám asi stejně, jak ho chápe Okamura a spol. Jejich pohled není pravdivý a nemá s islámem nic společného,“ ujišťoval. Pak vzkázal, že tam, kde muslimy znají, třeba Češi žijící ve Velké Británii, vůbec tyto strachy nesdílejí. „Jsou úplně jinde a s muslimy jsou tam v kontaktu. Například v Londýně se za poslední dva roky bohužel odehrálo několik útoků, a přesto tam nepřevládly hlasy pro pana Okamuru,“ zasmečoval nakonec.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.