Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Rusko varuje před hrozbou: Rozpočet NATO bude 14krát vyšší než ruský!

By  led 25, 2018

Stálý zástupce Ruska při NATO Alexander Gruško varoval před hrozbou, která vznikne, pokud všechny země NATO splní závazky na zvýšení příspěvku do rozpočtu organizace až na dvě procenta HDP. (Foto Shutterstock)

„Celkové náklady Evropy dosáhnou asi 400 miliard eur, což je naprosto přemrštěná částka, a to i pokud jde o skutečnou analýzu hrozeb a výzev,“ řekl diplomat řekl na akci věnované 30. výročí Ústavu Evropy Ruské akademie věd.

Podle něj existuje „velké nebezpečí", že značná část prostředků „půjde na nákup zbraní pro tzv. boj proti velkému nepříteli a ne k boji proti terorismu".

Gruško připomněl, že ruský vojenský rozpočet činí asi 50 miliard dolarů, zatímco celkové výdaje evropských členů aliance činí 270 miliard eur.

Stálý zástupce také uvedl, že počet amerických vojsk v Evropě se po dokončení rusko-běloruských cviční „Západ-2017" zvýšil dvoj- až čtyřnásobně. Připomněl prohlášení NATO o těchto manévrech - státy aliance se obávaly, že ruské jednotky zůstanou v Bělorusku po jejich ukončení. „V Bělorusku nejsou žádné ruské jednotky," zdůraznil diplomat.

„K čemu jsou opatření k důvěře, pokud neovlivní politiku?" apeloval Gruško na evropské velvyslance, kteří se účastnili akce.

Celkový rozpočet NATO na obranu v letošním roce bude činit téměř 946 miliard dolarů, přičemž Spojené státy vynaloží na obranu 683,4 miliardy dolarů (Trump má na stole k podpisu Kongresem schválený návrh rozpočtu na příští rok ve výši 700 miliard dolarů). Země NATO v roce 2014 na summitu ve Walesu se zavázaly deset let usilovat o zvýšení výdajů na obranu na dvě procenta HDP. Ovšem ne všechny státy dodržují plán.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.