Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Nejpodstatnější otázka o ISIS, kterou si nikdo nepokládá...

By  pro 06, 2015

Nezávislý zdroj Zero Hedge se znovu zabývá otázkou příjmů Islámského státu. Kde je zakopán pes a kdo všechno o tom ví?

Podle prohlášení nezávislé neziskové politické organizace IEI (Irácký energetický institut), jenž se zaměřuje na Irácký energetický sektor, kontroluje Islamistická radikální armáda v Iráku zdroje, jenž produkují denně zhruba 30 000 barelů ropy, v Sýrii pak kontrolují denní produkci zhruba 50 000 barelů. Prodejem této ropy na černém trhu za podseknutou cenu 40$ (oproti zhruba 93$ na volném trhu), si ISIS přijde na nějaké 3,2 miliony dolarů každý den.Zisky z ropy, které dosahují skoro ke 100 milionům dolarů každý měsíc, umožňují ISIS financovat své válečné a teroristické útoky a také získávat další rekruty z celého světa, včetně Ameriky.Zero Hedge již dříve psali, že v rámci úspěšnějších protiteroristických snažení musí USA a jejich spojenci vytlačit Islámský stát z ropných polí, která ovládají, a přerušit jejich schopnost pašování ropy na okolní trhy.

Nic z tohoto nebylo pro nikoho překvapením. Překvapivé však je, že spojeneckým silám trvalo přes rok, než vzali hrozbu ropných příjmů vážně a než začali ve větší míře likvidovat ropnou infrastrukturu v rukou Islámského státu.

V článku „Proč selhaly snahy USA o odstřihnutí financí Islámského státu“ se Bloomberg pokouší vysvětlit, jak to, že navzdory více jak rok trvající kampani jsou finance ISIS stejně silné. Píše se v něm: „Poslední série leteckých útoků je přímo odvozena z nových kalkulací vojenské administrativy“. Citují také Benjamina Bahneyho, analytika mezinárodních vztahů v think-tanku Rand Corp, sponzorovaném ministerstvem obrany USA, který prohlásil: ‘Musíte sledovat pohyb ropy s velkou vážností. A to jsme začali dělat teprve nyní’.

Islámský stát má prý i další zdroje, než jen ropu – od prodeje sexuálních otrokyň, přes vymáhání výkupného za zajatce, až po plenění farmářské půdy – toto všechno je pravděpodobně schopno financovat jejich pokračující řádění na dlouhá léta dopředu.

Bez pochyby je ale hlavním zdrojem peněz pro teroristy ropa. Dobře fungující logistická mašinerie stěhuje tisíce barelů od neznámých čerpadel k rafineriím a pak k pašerákům operujícím za hranicemi Turecka a dalších zemí.

Není zatím známo, zda nedávné útoky na zdroje ropy (nebo nezpracované surové ropy), které dramaticky snížily ceny na globálních trzích, budou mít efekt a oddělí IS od hlavního zdroje příjmu. Co se ale snažíme zjistit a co snad nějaký novinář brzy zodpoví, je otázka, kdo jsou ty firmy kupující miliony pašovaných barelů od Islámského státu pod cenou a prodávající je dalším zúčastněným stranám.Jisté jsou tyto věci: ať už je to kdokoli, je si dobře vědom, od koho tato hrubá ropa pochází. Vlastně tolik levná ropa, že to vyúsťuje v masivní zisky překupníků provádějících otevřeně kriminální transakce.Další jistotou je, že o těchto překupnících velmi dobře vědí americké tajné služby jako NSA a CIA, potažmo pak Pentagon a vláda USA.

A třetí jistota – zatím co USA, Rusko a Francie velmi teatrálně bombardují cosi v syrské poušti (co to je, to nikdo neví), financování ISIS neohroženě pokračuje, jelikož někdo kupuje ropu od Islámského státu. Kdy se asi někdo zeptá na to nejdůležitější – kdo jsou ti překupníci?

Zdroj: [1][2]

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.