Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Největší obchodní řetězec přišel s vánoční neonacistickou reklamou. Dokážete sledovat jejich mysl? Jen pro otrlé...

By  lis 30, 2016

Německá společnost Edeka, která s 26% podílem na trhu spravuje největší obchodní síť, přišla s poměrně nápaditou předvánoční reklamou. Snaží se v ní poukázat na to, že nejdůležitější je, aby si rodiče udělali čas na děti. Reklamu však profesionální odborníci na extremismus rozkryli jako prachsprostou propagaci neonacismu a křesťanské identity.

Dr. Sabine Bambergerová-Stemmannová, ředitelka Zemské centrály pro politické vzdělávání v Hamburku, upozornila, že poznávací značky automobilů v reklamě skrývají extremistické poselství.

Jeden z automobilů má značku MU SS 420, přičemž v případě „SS“ není co řešit. Navíc v Německu není dovoleno na poznávacích značkách „SS“ vzhledem k mrzutým historickým konotacím používat.

Číslo „420“, jak uvedla Bambergerová-Stemmannová pro uznávaný obchodní časopis Manager Magazin, „pochází z anglosaské oblasti, ale ve zdejších [německých] pravicových kruzích je také zavedenou zkratkou pro Hitlerovy narozeniny“. Adolf Hitler se totiž narodil 20. dubna.

Na druhém automobilu je poznávací značka SO LL 3849. Prostřední „‚84‘ zde jasně znamená ‚Heil Deutschland‘ [‚Sláva Němcku‘],“ má jasno Bambergerová-Stemmannová. Řešení se skrývá v pořadí písmen abecedy: 8 = H a 4 = D.

Krajní číslice „39“ jsou pak zástupnou šifrou pro heslo „Christian Identity“ [„Křesťanská identita“], přičemž podle stejného klíče jako v předchozím případě platí: 3 = C a 9 = I.

Mluvčí společnosti Edeka k celé záležitosti uvedl: „Poznávací značka ‚MU SS‘ je smyšlená poznávací značka, která vychází z titulní písně našeho spotu. Je nám líto, že zde vznikl špatný dojem. To nebylo v žádném případě naším záměrem.“

Poznávací značku vskutku odkazují na píseň použitou v reklamě „MU SS“ [„musíš“] a „SO LL“ [„úkol“], která upozorňuje, aby si rodiče navzdory povinnostem našli čas na děti.

Dr. Bambergerová-Stemmannová ale řekla, že takové vysvětlení nemůže přijmout: „Nevěřím, že se jedná o nedopatření, jak tvrdí někteří lidé na internetu. Pokud zvážíme radikálně pravicové šifry, které jsou zde nahromaděny, jsou taková tvrzení zlehčováním a jsou nevěrohodná.“

Prohlašuje, že kromě zmíněné symboliky se reklama ze všech sil snaží „vykreslit zdravý svět, a tím šířit hodnoty, které hájí nová pravice“.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.