Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Najevo vyšly šokující věci. Vědí to všichni šéfredaktoři, dokonce i bývalí. Novináři pátrali, kdo prodává video dehonestující Forejta

By  pro 16, 2016

Ředitel protokolu Pražského hradu Jindřich Forejt se v úterý prý z osobních a zdravotních důvodů vzdal místa – kvůli kompromitující nahrávce, na které má být vidět, jak u sebe doma polonahý šňupe kokain ve společnosti patrně placených společníků. Video přinesl neznámý muž do redakce několika českých médií, koupil ji až Hlídacípes.org – ale nezveřejnil ji nikdo, krom pár screenshotů potvrzujících, že Forejt vážně šňupe. Kdo video přinesl a kdo na něm má zájem?

Muž, který nahrávku prodával, obcházel české redakce. Nahrávku koupil Hlídací pes, viděl ji ale také investigativec Českého rozhlasu Janek Kroupa. „Na e-mail se mi ozval prostředník, který se představil a nahrávky nám nabízel,“ říká Kroupa na Svobodném fóru. „Muž, který se mi ozval, byl jen prostředník. Jeho jméno ale Český rozhlas zná. V minulosti strávil šest let ve vězení za loupežné přepadení. Je to člověk, který je podle všeho buď skrytým, nebo přímým vlastníkem eskort servisu, který pravděpodobně dodával prostituty, kteří jsou na nahrávkách. A pravděpodobně dodával i drogy,“ popisuje Kroupa zákulisí obchodu s kompromitující nahrávkou.

Majitel nahrávky prý tvrdil, že si u něj šéf hradního protokolu objednal služby, za ty ale nezaplatil. „Tvrdil, že ty nahrávky zveřejňuje kvůli tomu, že má existovat jakýsi dluh na straně pana Forejta. Oni si prý chtějí ten dluh prodejem nahrávek kompenzovat,“ říká Janek Kroupa. „Dluží za ty sračky, co dělá, za to dluží peníze. Ale já vám k tomu víc říkat nemůžu,“ sdělil prý novináři vyděrač.

Mužům, kteří nahrávku nabízeli, prý bylo jedno, kde skončí. „Jestli si to někdo vezme a nechá si to v šuplíku proti Forejtovi, tak je mi to úplně jedno. Hlavní je, že bude zaplacen dluh, co způsobil. Forejt si to zaplatí tím, že na něj je ta nahrávka. Když nechce zaplatit sám, co dluží, tak se to zaplatí tímhle,“ konstatoval prý jeden z mužů. Na večírku se všichni měli svléct…

A jak nahrávka vznikla? Prý na večírku u Forejta v bytě na Praze 5. A Forejt o ničem nevěděl. „Když tam všichni šli, tak se museli svléknout a nechat telefony na jedné hromadě v předsíni. On šel telefonovat přítelkyni, měl telefon v kapse, ale je to výborně natočené, v krásné kvalitě,“ popsal Kroupovi vše vyděrač. Na nahrávkách, kterých je celkem devět, je prý podle Hlídacího psa vidět i Forejtova kreditka anebo jeho prsten hradního ceremoniáře.

Podle serveru Info.cz, který se spojil s jedním z vyděračů, si původně měl nahrávku koupit sám Forejt, byla to pojistka, protože ceremoniář dlužil velké peníze. „Poslední dobou začaly být dluhy. To nezačalo být jenom u mě, to je prostě zákon padajícího lejna, že on dluží mě, já dlužím tam, ten dluží tam. A prostě všechno se to valilo na mou hlavu, protože on byl z obliga, za ním nikdo nešel. On ani o něm nikdo nevěděl. Takže všude jsem byl ten špatnej já,“ uvedl muž v rozhovoru pro Info.cz.

Autor videa odmítá, že by nahrávka vznikla na politickou objednávku, jak se spekulovalo. „Žádný politický záda tam nebyly, že bych to dělal za nějakým motivem, že bych to chtěl využít v politice nebo to někomu dát politicky,“ řekl.

Nahrávku prý vyděrači nejdříve nabízeli Hradu, mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček vše ale odmítl komentovat. „Estebáckými záležitostmi, která prezentují média, se nehodlám zabývat,“ sdělil pouze Ovčáček Českému rozhlasu.

Prvně se nabídka na koupi kompromitujícího videa objevila v redakcích před třemi měsíci. Tehdy podle serveru Neovlivni.cz stála 2,5 milionu korun. Muži prý zkoušeli i televizi. „Nově se to nabízelo za 250 tisíc, pak jsme se sešli s Echem,“ řekli prý Kroupovi. Server Echo24.cz tuto informaci v pondělí potvrdil, dokonce prý kus nahrávky novináři viděli. Podobnou nabídku prý obdržela i MF Dnes a Blesk. Český rozhlas nahrávku nekoupil, i když stála už jen 70 tisíc. Nahrávku nakonec koupil server Hlídacípes.org, který celé video nezveřejnil, nicméně publikoval několik printscreenů. A na těch je muž, velmi podobný Forejtovi, šňupající kokain, přesněji – nějaký bílý prášek, patrně koks.

Nahrávku viděl i někdejší šéfredaktor serveru Extra Pavel Novotný. Podle Parlamentních listů Novotný potvrdil, že na ní je Forejt, polonahý šňupající bílý prášek a masturbující. Společně s ním se na videu oddávali sexuálním radovánkám další dva muži. Kancléře je mu ale líto. „Forejt je kokot, ale je mi ho dost líto, tohle je poprava,“ myslí si Novotný. On sám nahrávku považuje za vydírání. „Tohle se kupuje na vydírání, proboha vždyť to je nezveřejnitelné... Je myslím zjevné, kdo potřeboval, aby to vzniklo a kdo to pak trošku nad plán šířil. Můžu odpřisáhnout, že měsíc to už lítá a vědí o tom de facto všichni šéfredaktoři, dokonce i bývalí,“ vysvětloval Novotný na Facebooku.

To, zda se mělo či nemělo jednat o vydírání, podle ministra vnitra Milana Chovance prověří státní zastupitelství. „Je velkou otázkou, jak vyhodnotí státní zástupci informaci z médií, případně jestli přijde nějaké podání. Pokud ta nahrávka byla vytvořena za účelem vydírání pana Forejta, případně lidí z jeho okolí, nebo nějaké kriminální činnosti, tak by bezpochyby vyšetřování probíhat mělo,“ řekl Chovanec pro Lidové noviny.

Podle ministra jsou okolnosti vytvoření nahrávky zvláštní, stejně i to, že byla nabízena několika médiím. „Já zastáncem těchto estébáckých metod nejsem. Na druhou stranu, jsou tam pravděpodobně informace, které jsou závažné například pro získání nebo odebrání prověrky daného člověka, takže předpokládám, že NBÚ v této věci zahájí nějaké kroky,“ konstatoval na tiskové konferenci. „Forejta jsem považoval za schopného člověka, profesionála. V poslední době se tam množily určité chyby, já nevím, jestli byl původcem těchto chyb pouze pan Forejt,“ řekl ministr.

K aféře se vyjádřil i bývalý prezident Václav Klaus. „Jindřich Forejt byl po celou dobu mého působení v prezidentském úřadu jedním z mých nejbližších spolupracovníků, a i proto mě zacházení s ním lidsky velmi zasáhlo. Po dobu deseti let jsem s ním byl na Pražském hradě v každodenním osobním kontaktu a to, co se s ním dnes děje, je zcela nezasloužené,” napsal v prohlášení, které zveřejnil na svých stránkách.

Podporu Forejtovi ve středu vyslovil i prezident Miloš Zeman, podle něhož by mohl dnes již bývalý protokolář dostat post velvyslance ve Vatikánu, což ovšem v kontextu nahrávek nezní dvakrát reálně. Sám Forejt se ke kauze dosud nevyjádřil. Otázkou zůstává, zda šlo vážně o „pouhé“ řešení dluhů bez politického pozadí anebo zda jde o kauzu politickou… Zeman: Je to špína

Hostem včerejší, čtvrteční Kauzy dne Rádia Impuls byl prezident Miloš Zeman a hned v úvodu došlo na případ končícího hradního protokoláře Jindřicha Forejta. „Já jsem se díval včera na vysílání veřejnoprávní České televize, která věnovala případu Jindřicha Forejta patnáct minut, zatímco telefonátu s Donaldem Trumpem jen tři minuty. Říkal jsem si – pitomí čeští novináři neumí rozlišit, co je důležité,“ rozohnil se Zeman.

Také odmítl myšlenku, že by proti Jindřichu Forejtovi intrikovali pánové Martin Nejedlý a kancléř Vratislav Mynář. Proč by to dělali, ptal se prezident, když je jejich agenda natolik odlišná, že nemají důvod spolu zápasit. „Já udělám všechno pro to, aby se Jindřichu Forejtovi splnil sen a stal se velvyslancem ve Vatikánu,“ doplnil prezident. „A pokud jde o to, že si Jindra Forejt potřebuje odpočinout, tak já mám také pocit, že si opotřebuju odpočinout. Jindra Forejt navíc podal rezignační dopis opakovaně. Někdejší kancléř Václava Klause Jiří Weigl říká, že Jindra Forejt podal těch rezignací asi šedesát,“ doplnil Zeman, který se také velmi tvrdě vymezil proti videu, na němž má Jindřich Forejt údajně užívat drogy. „Považuji za špínu lidi, kteří to video natočili a za ještě větší špínu považuji lidi, kteří si to video koupili. Jestliže si ho koupil server Hlídací Pes, tak by slušný člověk neměl tento server vůbec číst,“ udeřil Zeman.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.