Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Lodě USA se blíží ke Koreji. KLDR hrozí odpovědí, Kreml je znepokojený

By  dub 11, 2017

Spojené státy chtějí podle některých analytiků využít efektu překvapivého úderu v Sýrii, k němuž sáhly minulý týden, a přesvědčit nepřátelské režimy, že jsou pod novým prezidentem Donaldem Trumpem připraveny k silovějším řešením než za jeho předchůdce Baracka Obamy.

V nevypočitatelné Severní Koreji disponující jadernými zbraněmi však podle expertů nelze očekávat podobně rázný přístup jako v případě Sýrie, kterou zmítá vleklý konflikt. Americká letadlová loď s 60 letouny a 5 000 členy posádky míří do konfliktní oblasti v doprovodu dvou torpédoborců a jednoho křižníku vybavených balistickými střelami a dalších bojových plavidel. Podle zdrojů z amerického námořnictva bude na cestě nejméně týden. Dá se proto předpokládat, že k jihokorejským břehům dorazí až po sobotních oslavách nedožitých narozenin zakladatele severokorejské diktatury Kim Ir-sena, při jejich příležitosti režim tradičně sahá k ukázce své ničivé techniky.

KLDR informovala o připravenosti odpovědět na jakékoliv agresívní akce ze strany USA. Vojenský odborník Pavel Zolotarev ve vysílání rádia Sputnik vyjádřil názor, že tato neshoda může vést k vážnému vyostření konfliktu.

MZV KLDR je toho názoru, že vyslání útočné americké letecké skupiny ke Korejskému poloostrovu dokazuje agresívní záměry USA, na něž je Severní Korea připravena odpovědět, oznámila Korejská ústřední zpravodajská agentura.

„(Vyslání atomové letadlové lodě Carl Vinson k břehům Korejského poloostrova) dokazuje, že americký scénář vpádu do KLDR vstoupil do vážné fáze. Opováží-li se USA zvolit vojenské akce a budou-li vykřikovat hesla o „preventivním úderu" a „zničení štábů", je KLDR připravena zareagovat v jakékoli formě vojenských akcí, kterou si budou USA přát", uvádí agentura prohlášení mluvčího MZV.

V neděli poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Herbert McMaster zdůraznil oprávněnost takového rozhodnutí a řekl, že přítomnost jaderných zbraní v Pchjongjangu je „nepřijatelná". Dodal, že Donald Trump požádal vojáky, aby byli připraveni k „nabídnutí veškerého spektra možností k odstranění této hrozby".

„Ale co se týče možnosti provedení útoku, možná někoho napadá zopakovat výslednost bombardování Izraelem jaderných objektů na území Iráku ve své době, což zastavilo jaderný program Iráku. Tady je úplně jiná situace. Severní Korea může odpovědět, a odpovědět dost účinně: může provést dělostřelecký útok a zasaženo může být hlavní město Jižní Koreje. A to může tak vyostřit konflikt, že bude zapotřebí vážný zásah USA a ochrana Jižní Koreje americkými ozbrojenými silami", řekl Pavel Zolotarev ve vysílání rádia Sputnik.

Podle jeho názoru v USA i v Jižní Koreji chápou nebezpečnost takové situace.

„Myslím, že američtí vojáci mají střízlivé hlavy. Ne náhodou svými kanály informovali ruské kolegy o plánovaném útoku na letiště v Sýrii. Takže je třeba se více znepokojovat střízlivostí hlav politiků.

Co se týče Jižní Koreje, tam také chápou, že možnosti odrazit útoky KLDR nemají a škodu utrpí především oni. Američané zůstanou stranou", řekl vojenský odborník.

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.