Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Internet ovládlo neuvěřitelné video. Umíte nakupovat za pět prstů? Tenhle romský spoluobčan vás to bleskově naučí

By  dub 11, 2017

Více než sto tisíc zhlédnutí už má na kontě záznam, pořízený průmyslovou kamerou v jednom ze supermarketů ve Vsetíně. Chudák spoluobčan měl zřejmě opravdu veliký hlad. Nebo na něj před obchodem čekala celá ‘nepřizpůsobivá‘ rodina?

Drzý poberta se tímto způsobem může v podstatě živit každodenně a nic a nikdo mu v tom nezabrání. I kdyby byl přistižen, dostane maximálně pár stovek pokuty, protože podle trestního zákoníku se jedná pouze o přestupek. Trestný čin spáchá, teprve když je cena odcizeného zboží 5000 a více korun. Tak proč by se nenabaštil na úkor obchodníka.

A že v našich obchodech podobně nakupuje takzvaně za pět prstů opravdu hodně lidí, o tom svědčí fakt, že škoda podle Českého klubu bezpečnostních služeb dosahuje ročně deseti až třináct miliard korun, tedy zhruba 1,5 procenta tržeb. Že je to málo? Ruku na srdce – kolik malých podnikatelů si může takový ‘sponzoring‘ dovolit?

Zdá se, jako by si naši ‘potřební‘ spoluobčané mysleli, že žijí v Itálii. Tam by totiž pobertovi jeho počínání bez problémů prošlo – stačilo by tvrdit, že tak učinil, protože měl prostě hlad. Průlomový verdikt italského kasačního soudu padl po pětiletém soudním handrkování loni počátkem května a je označován za historický. Jednalo se o případbezdomovce, pocházejícího z Ukrajiny, který byl odsouzen v roce 2011 za to, že ukradl v supermarketu v Janově sýr a uzeninu v hodnotě čtyř eur. U pokladny hodlal zaplatit pouze slané tyčinky.

Nejprve dostal šest měsíců natvrdo, odvolací soud rozsudek potvrdil, přestože obžalovaný neměl z čeho pokutu uhradit. Kasační soud pak ale definitivně smetl rozhodnutí ze stolu se zdůvodněním, že by člověk neměl být stíhán a trestán, pokud ho krajní nouze nutí ukrást menší množství jídla, aby se nasytil. Italský deník La Stampa k případu hladového šestatřicetiletého Ukrajince Romana Ostrjakova dodal, že „v civilizované zemi by nikdo neměl umírat hlady“. Nedá mi to nezeptat se. I kdyby podobný přelomový rozsudek ovlivnil di budoucna rozhodování soudů v České republice, máte pocit, že muž na videu byl totálně vyčerpaný dlouhodobým hladověním?

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.