Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Ustálo by Česko válku s Ruskem?

By  čec 09, 2017

Člen občanské iniciativy ProAlt Vít Klíma považuje za neudržitelné, aby se Česko ve své obranné politice orientovalo pouze na NATO.

Nevěří v to, že by nás mělo ochránit a zpochybňuje také sílu a připravenost české armády na konflikt. Česko by se mělo více zaměřit na zlepšení vztahů s Ruskem, Německem a Vatikánem.

Levicový aktivista a člen občanské iniciativy ProAlt Vít Klíma se na svém blogu zamýšlí nad možnou válkou v Evropě. Jak by asi dopadla Česká republika? A dokázala by se ubránit?

Klíma vychází z výroku Jiřího Hynka, prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu, který si myslí, že česká armáda by ubránila pouze jeden náš kraj. Česko prý rezignovalo na vlastní obranu a NATO nás nespasí. "A to má ještě Česká republika z pekla štěstí v tom, že tradiční evropské „válečné stezky“, ať už ta severní (Berlín – Varšava – Kyjev – Moskva), nebo jižní, tzv. Balkánská (Turecko – Balkánské země - Rakousko - Německo) vedou mimo naše území," píše Klíma.

Česko bude pravděpodobně vždy týlovou zemí, což je velká komparativní výhoda, kterou bychom podle Klímy měli umět využít a prodat. Klíma se nejprve zabývá scénářem, kdy by agresorem a hlavním protivníkem bylo Rusko.

"Na zničení týlu protivníka použije rakety odpalované nejpravděpodobněji z Kaliningradu. Připomínám, že vzdušná vzdálenost z Kaliningradu do Prahy činí pouhých 658.6 km a zdolají ji jak rakety typu Iskander-M s dostřelem 500 – 700 km kilometrů, tak i rakety s plochou dráhou letu 3M-14 Kalibr s doletem až 2500 km," upřesňuje aktivista. Tyto rakety jsou prý navíc těžko detekovatelné a zneškodnitelné. K tomu by ještě mohlo dojít k útoku ruských letounů Tu-95MS, které by nesly rakety Ch-101, které mohou nést i jaderné hlavice.

"Podle názoru mnoha západních analytiků hrají rakety Iskander společně se systémy PVO (typu S-400) klíčovou roli v koncepci „zóny zakázaného přístupu". Zóna je definovaná tím, že se v ní vojska NATO nemohou pohybovat bez rizika, že jim bude způsobena nepřijatelná škoda. Nejsem vojenský expert, takže výsledek války s Ruskem si nedovolím odhadnout, ale není vyloučené, že by ČR onu nepřijatelnou škodu utrpět mohla. Co vím ale jistě je, že by bylo nejlepší se válce s Ruskem vyhnout," míní Klíma.

Česko by prý nemělo spoléhat pouze na NATO. Klíčové je jednání s Ruskem, Německem a Vatikánem. Nedostatek obranné organizace vidí Klíma zejména v tom, že prý nezaručuje ochranu jednoho svého člena před druhým. Jako důkaz uvádí turecko-řecký konflikt o Kypr. Jako varovnou zprávu vidí také skutečnost, že Německo bude pravděpodobně přijímat do své armády i cizince. "Znamená to, že málo Němců je ochotno (schopno?) bránit svou vlast, natož pak nás, jako sousední členskou zemi NATO?" táže se.

"Pokud by došlo k obsazení ČR, která je obklopena členskými státy Severoatlantického paktu, znamenalo by to, že NATO s Ruskem už prohrává či prohrálo válku," myslí si Klíma. Česko navíc podle Klímy nikdo nebere vážně. Udělali jsme si prý z Česka banánovou republiku, "do níž si každý s gustem kopne a kdejaký unijní úředník si na ni otevře hubu,".

Česko by tak mělo jednat s Ruskem a Německem, protože jsou to nejdůležitější evropské mocnosti, ale také s Vatikánem, který u nás prý má "značný majetek, který by mohl být – v případě válečného konfliktu - úplně zničen," uzavírá.

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.