Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Orbán trvá na antiuprchlické politice: Brusel nebude diktovat, kteří tři imigranti mají žít v Budapešti

By  zář 09, 2017

Maďarský premiér Viktor Orbán prohlásil, že Budapešť nemá v úmyslu měnit svou migrační politiku. A to navzdory verdiktu Evropského soudního dvora, který ve středu zamítnul žalobu Maďarska a Slovenska na povinné uprchlické kvóty.

Slovensko a Maďarsko žádaly od soudu EU zrušení rozhodnutí členských zemí ze září 2015 o dvouletém mechanismu přebírání žadatelů o azyl z některých konkrétních zemí, kteří se nacházeli v Itálii a Řecku, a to mimo jiné kvůli údajným procesním vadám. Některé země, kromě Slovenska a Maďarska také Česká republika a Rumunsko, tehdy rovněž hlasovaly proti. Soud EU ale potvrdil platnost programu přerozdělování.

"Rozhodnutí soudu musíme vzít na vědomí, protože nesmíme ohrožovat základy EU - respektování zákona je základem EU. To rozhodnutí soudu ale není důvodem k tomu, abychom měnili svou politiku, která migranty odmítá," řekl dnes Orbán v rozhovoru s maďarským státním rozhlasem.

"Opravdový boj teprve začíná," prohlásil Orbán s tím, že je nutné zabránit zavedení jakéhokoliv trvalého mechanismu, který by nahradil dočasné mechanismy. "Dosud šlo o soudní boj, teď půjde o boj politický, jehož cílem bude změnit rozhodnutí EU," dodal.

Premiér rovněž zdůraznil, že Maďarsko nebylo jedinou zemí EU, která přerozdělovací kvóty odmítla. "Naplňování plánu není možné," řekl Orbán a dodal, že je "absurdní a neakceptovatelné", aby "byrokrati z Bruselu" rozhodovali o tom, "kteří tři Júsufové budou žít v Budapešti".

Orbán rovněž řekl, že by Maďarsko ochotně pomohlo Německu odstranit z kontinentu migranty, kteří do Evropy přijeli. Následně konstatoval, že Maďarsko vždy respektovalo pravidla Schengenu a že svými velkými výdaji na zabezpečení svých hranic Evropu ochránilo. Budapešť podle něj požádala EU o zaplacení poloviny nákladů hraničního plotu ve jménu solidarity. Rozhodnutí Bruselu za plot nezaplatit označil Orbán za nesolidární a pokrytecké.

Premiér nakonec zopakoval, že spojovat migrační otázky s kohezními fondy je "nemorální" a podle něj v rozporu s evropským právem. Stejně se vyjádřil i ve čtvrtečním dopisu, ve kterém vzkázal do Bruselu, že se Maďarsko tlaku Evropské komise ohledně přijímání migrantů nepodvolí, a v němž zdůraznil, že "Maďarsko není imigrační zemí a nechce se jí stát".

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó už ve středu prohlásil, že pro Budapešť je rozsudek nepřijatelný, avšak "skutečná bitva teprve začíná", protože Maďarsko si chce zajistit, že "nikdo se nebude moci usadit v Maďarsku proti vůli maďarského lidu". "Toto (soudní) rozhodnutí ohrožuje bezpečnost a budoucnost celé Evropy," řekl Szijjártó.

Předsedkyně polské vlády Beata Szydlová prohlásila, že Polsko bude i nadále odmítat přijímat uprchlíky na základě unijního přerozdělovacího mechanismu. "Byla jsem přesvědčená, že takové rozhodnutí padne, ale to vůbec nemění postoj polské vlády vůči migrační politice," uvedla. Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky soudní rozhodnutí nic nemění na tom, že kvóty nejsou funkční.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.