Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Bulharsko přijalo jedny z nejtvrdších zákonů proti radikálnímu islámu

By  pro 08, 2018

Bulharský parlament přešel ke kriminalizaci propagace radikálního islámu včetně obhajoby kalifátu, náboženského násilí a práva Šaria.

Loading...

Legislativa přijala dodatky k současnému trestnímu právu namířené na potlačení radikálního islámu v prvním čtení. Ty byly navrženy nacionalistickou aliancí nazvanou Jednotní patrioti (UP).

Propagace jakékoliv ideologie násilí nebo takové, která ohrožuje právo a ústavu národa, může být potrestáno až pěti lety vězení a pokutou 2000 eur.

Poslanec parlamentu Boris Jačev řekl médiím, že změna zákona nebyla namířena na konkrétní náboženství, ale na nebezpečnou ideologii.

“Radikální islám je mimořádně agresivní a nebezpečná ideologie, která ospravedlňuje násilí a vraždy (nevěřících),” řekl, a trvá na tom, že také omlouvá “otroctví a genocidu.”

Jeho strana navrhla legální definici radikálního islámu, která, podle parlamentního čtení, zahrnuje “když osoba agituje za vytvoření islámského státu, nebo kalifátu.”

Další problémy se týkají povýšení náboženského práva nad sekulárním, “násilnou aplikaci náboženských principů”, obhajobu násilí včetně “svaté války proti nemuslimům (džihád)”, a nábor lidi pro islámský terorismus.

V černu 2016 bulharský parlamentu velkou většinou odhlasoval zákaz burky, za jehož porušení hrozí pokuta okolo 100 eur.

Díky 500 let otomanské nadvlády má Bulharsko jednu z nejpočetnějších muslimských menšin v Evropě – okolo 12 procent v její populaci 7,1 milionů.

V říjnu tohoto roku místopředseda parlamentu Krasimir Karakachanov řekl: “Ukazuje se, že problémy s radikálním islámem, které vidíme v mnoha evropských zemích, již existují i v Bulharsku.” Slíbil také, že zasáhne proti financování radikálního islámu.

Zdroj: 1

Loading...

Zdroj: 1

loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.